Izvor: RTS, 17.Nov.2023, 09:23

Бајден: И даље верујем да је Си диктатор; Пекинг: Увек има људи са скривеним мотивима

Председник САД Џозеф Бајден рекао је након састанка са кинеским колегом Си Ђинпингом у Сан Франциску да и даље верује да је Си диктатор. Пекинг је брзо реаговао, осудио Бајденову изјаву и окарактерисао је као "изузетно погрешну".
Џозеф Бајден и Си >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Ђинпинг су се током састанка у Сан Франциску договорили да САД и Кина наставе комуникацију на нивоу две војске и да сарађују у борби против трговине дрогом.

Амерички председник је оценио да је успех састанка у томе што су Си и он "једноставно разговарали и били отворени један према другом".
Ипак, Бајден је након четворочасовног разговора са Сијем рекао за Си-Ен-Ен да и даље верује да је Си диктатор.
"Он је диктатор у смислу да је тип који води државу која је комунистичка земља заснована на облику власти који је потпуно другачији од нашег", рекао је Бајден.
Кина: Изузетно погрешна и неодговорна политичка манипулација Пекинг је брзо реаговао, осудио Бајденову изјаву и окарактерисао је као "изузетно погрешну".
Упитана о Бајденовим коментарима, портпаролка Министарства спољних послова Кине Мао Нинг рекла је да је овакав говор изузетно погрешна и неодговорна политичка манипулација и да се Кина томе одлучно противи.
"Морам да истакнем да увек има људи са скривеним мотивима који покушавају да посеју неслогу и разбију кинеско-америчке односе, а ни ово неће успети", истакла је Нинг.
Замољена да појасни на кога је мислила, Мао је одбила, рекавши да мисли да ко год покушава да поткопа и посеје раздор између Кине и САД то зна.
Џозеф Бајден је изазвао бес у Пекингу и раније ове године када је изнео исту оцену.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.