Izvor: RTS, 16.Nov.2023, 10:48

Чадеж: Винска визија значајна за читаву економију Србије

Регионална и светска винска елита окупља се у Београду на Винској визији Отвореног Балкана. Сајам ће отворити високи завничници Србије, Северне Македоније и Албаније, а 310 произвођача из три земље представиће се у Хали 1 Београдског сајма. У осталим халама биће >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << још око 300 винарија из свих крајева света. Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж каже да је Винска визија значајна за винску индустрију Србије, али и за туризам, као и читаву економију земље.
Председник Привредне коморе Србије (ПКС) Марко Чадеж истиче да је сама чињеница да на овогодишњој Винској визији своје производе представља више од 600 излагача, четвороструко више у односу на прошлу годину, показује да се труд исплатио.
"Ове године је пола излагача из региона, друга половина из целог света, са свих континената. Долази и око 450 професионалних купаца. То је велика ствар. Једноставно не постоји земља која није послала свог највећег представника да разговара са нашим винарима и види шта су они радили", наводи Чадеж.
Наглашава да је поносан што је иницијатива за организацију фестивала дошла од тројице регионалних лидера, пре свега председника Србије Александра Вучића, али и премијера Албаније и Северне Македоније, Едија Раме и Димитра Ковачевског.
"Винска визија значајна за винаре, градаре, туризам" Чадеж истиче да је поносан што је Привредна комора Србије организовала више од 4.000 састанака о конкретним уговорима и пословима везаним за Винску визију, што ће олакшати функционисање винским компанијама, произвођачима и продавцима, увозницима и извозницима.
"Неизмериво је колико овај фестивал може да позитивно утиче и на нашу привреду. Не ради се само о вину, већ и о економији, туризму… На сваки уложен евро, зарађује се много више и мултипликује се на друге секторе – на транспорт и производњу хране. Ако странци долазе у Србију и кажу да је наша земља будућност вина и будућност гастрономије, онда то заиста баш и мисле", наводи Чадеж.
Наводи и да ће на овогодишњој Винској визији бити изложени и штандови са регионалним јелима и зачинима, као део туристичких потенцијала Србије, Албаније и Северне Македоније, три земље које су иницирале винску манифестацију у оквиру пројекта "Отворени Балкан".
"Три лидера на овоме раде већ неколико година, кроз пријатељске односе. Нажалост, то што у Србију дође око 50.000 људи из Албаније, Северне Македоније и Србије да разговарају, праве посао, сарађују, а уз то попију вино, често није вест", закључује Чадеж.
Сајам се данас отвара за професионалне посетиоце, а од петка ће штандове излагача моћи да посете и грађани.
ПКС помаже малим и средњим предузећима у процесу дигитализације пословања Марко Чадеж истиче да Привредна комора Србије, у сарадњи са Министарством привреде, припрема план подршке малим и средњим предузећима, за шта ће бити формирани посебни тимови.
"Суштина је у дигитализацији пословања, где мала и средња предузећа могу да добију и до 50 одсто средстава за имплементацију дигиталних програма. Такође је уведен центар за подршку за одговорно пословање. Циљ је да малим, средњим и породичним фирмама помогнемо и омогућимо реализацију дигиталне трансформације", поручио је Чадеж.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.