Izvor: RTS, 13.Nov.2023, 07:24

Израел поново гађао позиције Хезболаха у Либану; Све више болница у Гази у колапсу

Тридесет осми дан сукоба Израела и Хамаса. Болнице Шифа и Кудс у Гази у потпуном су колапсу – без горива, струје и воде. Израел тврди да су из Шифе под притиском Хамаса одбили пошиљку од 300 литара горива, што је та палестинска паравојна организација демантовала. У >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << борбама погођена и канцеларија Уједињених нација у Гази. Израел је поново гађао позиције Хезболаха у Либану. Преко граничног прелаза Рафа у Египат ушла још једна група рањених Палестинаца и странаца.
Жестоке борбе воде се око болнице Шифа у Гази. Лекари, пацијенти и расељени заробљени су без струје и са залихама које нестају. Најтеже је превремено рођеним бебама – три су преминуле када су инкубатори искључени, а за живот се бори још њих 37.
Уништена је и зграда кардиологије. Светска здравствена организација лекари раде без струје и воде и да је "значајно порастао број смртних случајева пацијената“.
Премијер Израела Бенјамин Нетанјаху каже да је његова влада понудила гориво болници Шифа, али да је Хамас то одбио. ИДФ је у саопштењу истакао да су војници донели 300 литара горива за болницу уз наводни снимак разговора официра изрелске војске и високог званичника Газе у којем се тврди да је тамошњи заменик министра здравља забранио болници да прими гориво.
Хамас узвраћа да није повезан са менаџментом болнице Шифа и да би та количина била довољна за само 30 минута рада болничких агрегата.
И болница Кудс је ван функције. Палестинско друштво Црвеног полумесеца објавило је да је тај здравствени центар више не ради због недостатка горива и електричне енергије. У индонежанској болници у тој палестинкој енклави хирурзи обављају операције уз батеријске лампе.
Погођена је и једна од канцеларија Уједињених нација у граду Гази. Има жртава међу цивилима који су се тамо склонили.
Канцеларија УН-а за координацију хуманитарних питања (ОЦХА) процењује да је у Гази уништено најмање 45 одсто стамбених објеката, више од 40.000, док је оштећено чак 220.000.
После тродневног затишја поново је отворен прелаз Рафа. Седам рањених Палестинаца евакуисано је у Египат на лечење, границу је прешло и 80 странаца.
Још једно упозорење из Израела Либану. Израел поручује Хезболаху да би судбина Бејрута могла бити попут судбине Газе.
У нападу пројектилима из Либана рањено је неколико цивила на северу Израела. Израелске снаге гађале су циљеве у Сирији као одговор на ракете испаљене према Голанској висоравни.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.