Izvor: RTS, 09.Nov.2023, 12:46

Црква и гробље у Далмацији оскрнављено усташким симболима

Графити са усташком симболиком исписани су на улазу у гробље у далматинском селу Брибир и на црквеној огради у Равнокотарској парохији исписани су, објавила је Епархија далматинска.
"Баш када смо се порадовали да су се истрошиле поруке у виду >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << графита упућене православним Србима од непознатих лица са усташким претећим синтагмама и симболима, које су својевремено 'красиле' наше храмове, домове и гробљанске споменике и подсјећале српски живаљ у Далмацији на непребољене догађаје, добили смо вијест о њиховом поновном појављивању", објављено је на Фејсбук страници Епархије.

Из Епархије наводе да је усташке графите на зидинама културно-историјског комплекса Брибирска главица 6. новембра уочио један мештанин Брибира.
На зиду је била насликана хрватска застава са латиничким словом "У" у средини, а поред заставе написано је "ЗДС" (За дом спремни) и "Четници одлазите!".
Такође, на обе стране стубова капије улаза у гробље исписана су фашистичка обележја латиничко слово "У" и свастика, прецизирали су из Епархије.
У објави се додаје да је истим симболима оскрнављена и породична гробница породице Гњидић која се налази при самом улазу у гробље, као и да је о свему одмах обавештена полиција која је након четрдесетак минута изашла на место догађаја и обавила увиђај.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.