Izvor: RTS, 09.Nov.2023, 06:56

Kијев: Спречен покушај руских снага да опколе Авдејевку; украјински дрон касетним бомбама на руску фабрику путера

Рат у Украјини – 624. дан. Најинтензивније борбе воде се око Бахмута и Клешчејевке. Европска комисија је предложила отварање претприступних преговора са Украјином. Председник Володимир Зеленски каже да је то историјски корак и најављује да ће наставити са покушајима >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << контраофанзиве. Нова словачка влада одбацила је нацрт плана о донацији ракета и муниције Украјини.
Најинтензивније борбе у Украјини воде се око Бахмута и Клешчејевке. Узбуна за ваздушну опасност била је у среду на снази у Одеској и још две области.

У исто време, Европска комисија је предложила отварање претприступних преговора са Украјином, Молдавијом, Грузијом и Босном и Херцеговином.
Украјински председник Володимир Зеленски поздравио је предлог Комисије и истакао да је то снажан, историјски корак који отвара пут ка јачој Европској унији са Украјином као њеним чланом.
Зеленски је најавио да ће оружане снаге наставити са покушајима контраофанзиве и 2024. године. "Имамо план. Имамо конкретне градове, конкретне правце у којима идемо", истакао је Зеленски, мада је признао спор напредак контраофанзиве на југу земље.
Нова словачка влада одбацила је нацрт плана о донацији ракета и муниције Украјини, након обећања новог премијера Роберта Фица да ће зауставити војну помоћ Кијеву.
Посланик из Луганске области, коју је Русија припојила, Михаил Филипоненко погинуо је у експлозији бомбе која је постављена под његов аутомобил, саопштиле су локалне власти.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.