Izvor: RTS, 30.Okt.2023, 22:15

Белгија запленила лажне лекове "вегови" и "оземпик"

Белгијско регулаторно тело за лекове саопштило је да је запленило фалсификоване верзије семаглутида, активног састојка у популарном леку за гојазност компаније "Ново Нордиск", у коме су инјекторске оловке садржале инсулин.
Федерална агенција >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << за лекове и здравствене производе наводи да је ове године задржала девет послатих пакета ГЛП-1, из класе лекова која укључује лек за дијабетес "вегови" и "оземпик", под сумњом да су лажни, преноси Ројтерс.
Два од тих пакета садрже лекове које није произвела компанија "Ново Нордиск" или други произвођач лекова ГЛП-1, додаје се у саопштењу.
Лабораторијска анализа је потврдила да је један садржао инсулин који се користи за лечење дијабетеса и може да изазове озбиљне здравствене проблеме као што је хипогликемија (опасно низак ниво шећера у крви) када се не примењује правилно.
Растућа потражња за "оземпиком" и другим лековима који се могу користити за губитак тежине довела је до несташице тих лекова и низа фалсификата.
Белгијски министар здравља рекао је прошле недеље да земља жели да привремено забрани употребу лека "оземпик" као третмана за мршављење на неколико недеља или месеци како би се изборила са недостатком лека, који је одобрен за лечење дијабетеса типа 2.
Прошле недеље је у Аустрији неколико људи хоспитализовано након употребе фалсификата лека "оземпик".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.