Izvor: RTS, 30.Okt.2023, 13:57

Двојици осумњичених за пореске преваре и прање новца одређен притвор

Судија за претходни поступак Посебног одељења за сузбијање корупције Вишег суда у Београду одредио је притвор Мити К. и Тодору Н. за пореску превару и прање новца, којима је буџет Србије оштећен за 30.014.798 динара.
Суд је одредио кућни притвор уз >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << електронски надзор (наногицу) Саши Б. и Ненаду К., потврђено је Танјугу у том суду.
Мити К. притвор је одређен да не би ометао поступак утицањем на сведоке и да не би у кратком временском периоду поновио кривично дело, док је Тодору Н. притвор одређен због опасности од бекства.
Истим решењем одбијен је предлог тужилаштва да се осумњиченима Данијелу Б. и Николи Г. одреди притвор.
У тужилаштву су раније саслушани Мита К., Данијел Б., Саша Б., Ненад К., Иван Д., Никола Г., Тодор Н., Маријета С. и Живојин О., док се трага за још четири лица.
Седморо осумњичених изнело је одбрану, док се двоје бранило ћутањем, односно правом да не износе одбрану у овој фази кривичног поступка.
Осумњиченима се на терет стављају кривична дела пореска превара и прање новца.
Сумња се да су они од јануара до августа 2023. године подносили пореске пријаве неистините садржине преко више привредних друштава, у којима су били формални власници и одговорна лица, а на основу којих им је исплаћен новац на основу неоснованог повраћаја ПДВ-а у укупном износу од 30.014.798 динара, који је стечен кроз пореску превару у вези са порезом на додатну вредност.
Након тога осумњичени Мита К. је наведена новчана средства са знањем да потичу од криминалне делатности, како се сумња, стављао у легалне токове, тако што је са пословних рачуна привредних друштава куповао разна материјална добра, измиривао кредите и пословне обавезе према другим правним лицима, која су такође под његовом контролом, док је део новца подигнут у готовини.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.