Izvor: RTS, 20.Sep.2023, 20:32

Савет безбедности УН – седници први пут од почетка рата присуствовао Зеленски, оштар протест Русије

У Њујорку се одржава седница Савета безбедности Уједињених нација, а главна тема поново је Украјина. Председава Албанија, а премијер Еди Рама поручује да агресија на државу у Европи није само ствар Запада, већ се тиче свих.
Дужност је, каже Еди >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Рама, да се помогне Украјини на све начине. На седници је први пут од почетка рата украјински председник Володимир Зеленски. Иако је у седиште Уједињених нација стигао руски шеф дипломатије Сергеј Лавров, Русију на заседању заступа стални представник те земље. Руски амбасадор Небензја пита зашто је у сали Зеленски и зашто је први говорник.

"Албанија није учинила преседан, већ је то наставак дуго постојеће праксе у Савету безбедности. Различита су мишљења како да се рат заврши. Морамо јасно да кажемо ко је агресор, а ко жртва. Ако то одбијемо да урадимо, не да ћемо издати Украјину, већ и нашу децу од Бразила до Шпаније, од Арктика до Јужног пола", истакао је албански премијер Еди Рама.
Генерални секретар УН Антонио Гутереш понавља да руска инвазија на Украјину представља кршење повеље Уједињених нација, погоршава геополитичке тензије, угрожава регионалну стабилност, повећава нуклеарне претње и ствара пукотине у мултиполарном свету.
"Већина у свету препознаје истину о овом рату. Терористичка држава је спремна да подрије све основе међународних норми које имају циљ да заштите свет од ратова. Украјина има право на самоодбрану. Помозите нам оружјем, санкцијама против Русије, гласањем за резолуције. Тиме помажете одбрани повеље Уједињених нација", поручио је председник Украјине Володимир Зеленски.
Стални представник Русије у УН Василиј Небензја имао је два питања. На основу које основе је реч дата Зеленском пре других чланица Савета безбедности, као и по којем основу је позван шеф дипломатије Северне Македоније на састанак у својству председавајућег ОЕБС-а.
Министар спољних послова Сергеј Лавров поручује да западне земље треба кривити за повећане ризике од глобалног сукоба.
"САД и њене савезнике за мешање у украјинске послове од пада Совјетског Савеза са циљем присилног промовисања прозападне политике у Кијеву. НАТО одбија да учествује у дијалогу који би могао да спречи тензије у Европи“, наглашава Лавров.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.