Izvor: RTS, 05.Avg.2023, 07:30

Расту нивои река у Словенији, током ноћи евакуисан камп у Чатешким Топлицама

Тешка ноћ у Словенији, наранџасти метео-аларм важи за целу земљу са изузетком Приморске. Сава ће у наредних неколико сати достићи максимални ниво. Полиција хеликоптером прегледа шире подручје Камника и помаже у евакуацији људи. Ауто-пут Љубљана-Марибор поново >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << је отворен за саобраћај.
Падавине током ноћи довеле су до поновног пораста река у централној и источној Словенији. Излиле су се Песница и Дравиња у доњем току, дошло је до пораста нивоа Саве у средњем и доњем току и појединих притока Љубљанице. Нивои река у јужном делу Словеније, такође, расту, преноси Радио-телевизија Словеније.

Проток на Сави у долењским Јесеницама износиће између 3.600 и 3.900 метара кубних у секунди, што ће бити рекордни ниво.
У Кршком и Брежицама активирани су штабови цивилне заштите, ватрогасци су радили целу ноћ, помажући људима на најугроженијим подручјима.
Због високог водостаја Саве евакуисани су посетиоци кампа у Чатешким Топлицама. У општинама Брежице и Кршко ватрогасци су постављали џакове против поплава.
На подручју општине Литија поплављено је најмање 100 стамбених објеката. Превентивне мере су спроведене и на подручју Подравја.
Словеначка војска ће покушати да се пробије до одсека Чрна на Корошкем, где су људи без воде, струје и сигнала за мобилни телефон.
Ауто-пут Љубљана-Марибор поново отворен за саобраћај Деоница аутопута А1 између Љубљане и Марибора поново је отворена за саобраћај пошто је у петак била затворена због поплава на ширем подручју Цеља. 
Многи главни путеви у међувремену остали су затворени, посебно на западу, северозападу, северу, североистоку и неким централним деловима Словеније, преноси агенција СТА. 
Ауто-путеви у земљи су углавном потпуно отворени за саобраћај, с изузетком граничног излаза Шмарје Сап, на аутопуту А2, југоисточно од Љубљане и излаза Снебрје на путу А1 североисточно од Љубљане. 
Од четвртка, у већем делу земље пало је између 50 и 100 литара кише по квадратном метру, више од 100 на северу, северозападу, деловима јужне и централне Словеније, а понегде и 300 литара.
Штајерска магистрала је затворена у оба смера између чворова Жалеца и Шентруперта. У оба смера затворен је и регионални пут Жалец-Шемпетер-Шентруперт.
"На срећу, ноћ је била блажа од претходне. Словеначка инфраструктура, како путна, тако и енергетски и стамбени објекти, у великој мери су оштећени. Реч је о стотинама објеката. Ако желимо да ово елиминишемо, мораћемо да почнемо да радимо другачије. него што смо на то навикли у прошлости“, рекао је премијер Голоб.
Због обилних падавина и изливања река, без струје је и данас неколико хиљада становника, углавном на подручју Електре Цеље или у Корушкој и у Горњој. Цело подручје од Равна на Корошкем до Чрне на Корошкем је без струје. Без струје је и простор од Назарија до Логарске долине.
Словеначка војска још увек није успела да се пробије до одсека Чрна на Корошкем, где су људи без воде, струје и сигнала за мобилни телефон.
Полиција хеликоптером прегледа шире подручје Камника и помаже у евакуацији људи. Како наводе, потрага за угроженим људима у лошим временским условима изузетно је изазовна.
Словенија ће тражити међународну помоћ.
У нуклеарној електрани Кршко су повећане мере опреза због набујале Саве, али наглашавају да пораст водостаја не угрожава рад нуклеарке.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.