Izvor: RTS, 02.Avg.2023, 06:04

Шта значе паметна бројила и ко има предност да замени старе струјомере

У Србији има више од 3.780.000 бројила, а само је 150.000 паметних мерних уређаја. "Пројекат паметних бројила" за годину дана омогућиће замену још 470.000 старих струјомера. Шта значе паметна бројила и ко има предност у замени?
Станари зграде у улици Јовна >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Цвијића 132 у Београду су тражили замену јер су им бројила необезбеђена, у дрвеном ормарићу, који такође мора бити замењен металним. А тамо где зграда има уземљење посао је олакшан.

"Пре свега је важно ради безбедности саме зграде и станара. То су стари струјомери и веома често су узрок пожара. Важно је да грађани знају да стамбена заједница треба да потпише један уговор са Дистрибуцијом Србије о преузимању бројила, а пре тога потребно је да обезбеде атест уземљења. С обзиром на то да су то махом старе зграде где се налазе овакви ормари оне немају атест тако да је то један од корака које морају да испуне и саме финасирају", каже професионална управница зграде у Београду Татјана Стругар.
За прву фазу замене и измештања бројила држава је обезбедила 110 милиона евра, а даљу динамику диктираће прилив средстава и техничких капацитета. Стара бројила мењаће се по утврђеним критеријумима.
"Веома важан пројекат за земљу, да можемо да смањимо губитке, да можемо ефикасније да управљамо мрежом и да на крају крајева смањимо илегално трошење електричне енергије. Предности ће имати она бројила старија од 10 година. Када се буде одређивало где ће се прво мењати, предност ће имати она где има највише губитака, значи ти региони", каже министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић.
Носилац посла је "Електродистрибуција Србије", која ће увођењем паметних бројила обезбедити: ефикасније управљање и контролу дистрибутивног система и смањити трошкове одржавања бројила. Паметна бројила доносе даљинско очитавање потрошње, али и погодности за потрошаче - ако желе, потрошњу свог домаћинства могу пратити и преко веб-портала.
"Пошто паметно бројило обезбеђује велики број података, не као сада само једном месечно него подаци постоје на петнаестоминутном нивоу и на том веб-порталу грађани могу да сазнају своју потрошњу. Можемо рећи искуства западних земаља где је масовна инсталација узела маха у многим државама снабдевачи уз помоћ вештачке интилегнције у стању су да виде тачно када је потрошач укључио који уређај и да на основу тога промене тај редослед и на бази тога добију велике уштеде у својим рачунима за електричну енергију", рекао је стручњак за енергетику Јован Вујасиновић.
Паметна бројила олакшавају и увођење зелених киловата у домаћинства. Технички и комерцијални губици струје на мрежи сада премашују 11 посто, а у Министарству енергетике очекују да ће модернизацијом, до краја деценије, успети да их смање на осам процената.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.