Izvor: RTS, 01.Avg.2023, 16:12

Коцељева добила први млекомат

Породица Лукић из Суботице код Коцељеве, производњом млека бави се дуже од пола века. Традицију на породичном имању преузима унук који се пре неколико година доселио из Београда. Млеко од недавно продају и на млекомату који је постављен у варошици. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Устају пре свитања, лежу касно ноћу. Лукићи на породичној фарми у Суботици код Коцељеве, посла имају током читаве године. У стаји је више од 40 крава.
“Устаје се ујутру у пет, увече док се не заврши. Обично, десет, једанаест. Дванаест. Сада, неретко, радимо неко јесење подривање, и до пола два, два смо у атару”, каже Марко Лукић из Суботице код Коцељеве.
Деда и унук, обрађују 44 хектара. Користе државне субвенције, и сваког дана помузу хиљаду литара млека.
“За радну снагу је врло тешко, немаш кога да нађеш. Ко хоће да ради, неће да ради. Ја устајем обично око четири, пола пет до једанаест, дванаест сати. Марко је десна рука'', каже Стеван Лукић из Суботице код Коцељеве, а његов унук Марко додаје: „Ја волим ово да радим, тако да ми није тешко, искрено. Сад само треба да у пољопривреди дође до неких параметара, да ми имамо за наш производ неку реалну цену. Да бисмо могли да покривамо те трошкове, инпуте, да онда можемо напредовати. Сад тренутно радимо на некој позитивној нули.''
Пут до купаца није лак, због тога су Лукићи, у Коцељеви постави млекомат. Свеже домаће, пуномасно млеко, може се купит у неколико једноставних корака.
“За сад продаја иде солидно, за почетак ми смо задовољни. Тако да, грађани који су пробали једном ово сирово домаће млеко, увек се враћају. Ја нисам ставио неку цену, 120 динара, то је јако прихватљиво. Поређење са продавницом , где је 120,130, 150. Али ово не може да се пореди са млеком из продавнице. Ово млеко није термички обрађено, морате га прокувати, кад га прокувате, ви ћете скинути кајмак, и фактичи ћете добити млеко за џабе'', каже Марко Лукић из Суботице код Коцељеве.
Из пет километара удаљене Суботице, свеже млеко у Коцељеву стиже сваког дана. Млекомат је новина у варошици, али и читавом Мачванском округу.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.