Izvor: RTS, 01.Avg.2023, 10:54

Катимерини посветио текст српским ватрогасцима – "њихова вредност је доказана", спасили су десетине кућа

Грчки портал Катимерини посветио је текст српским ватрогасцима који су се раме уз раме са грчким колегама борили са ватреном стихијом. Како истичу, они су спасили десетине кућа у Неа Агиалу. "Понудити нашу помоћ другој држави је велика част и ако је та држава Грчка, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << онда је то ствар поноса“, каже Давор Видовић, шеф српског спасилачког тима.
Грчка острва Родос, Крф, Евију, али и друге локације попут Тесалије, у јулу су захватили бројни шумски пожари, а у помоћ грчким ватрогасцима прискочило је и 38 припадника Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије.
"Спремни смо да помогнемо свим људима у опасности. Понудити нашу помоћ другој држави је велика част и, ако је та држава Грчка, онда је то ствар поноса“, рекао је за Катимерини шеф српског спасилачког тима Давор Видовић. 

Пирагос Георгиос Анагностакос, који је официр за везу српске мисије, појаснио је да је Грчка поднела захтев Европском механизму цивилне заштите за помоћ и подршку.
"Тако су се колеге из многих земаља нашле на нашој страни, пошто смо забележили више од 600 пожара од 13. јула, под невероватно неповољним условима, борба је постала неравноправна”, навео је он. 
Српска мисија је најпре гасила ватру у планинама Златне обале Панагије, а затим су се преселили у Неа Агиалу.
"Тамо смо, грчки и српски ватрогасци, водили велику битку уз помоћ добровољаца и мештана, успевши, и то са поносом, али и са олакшањем, кажем, да спасемо насеље", рекао је Анагностакос. 
"Сви смо заједно успели" Људи остављају емотивне поруке на његовом Фејсбук профилу. Један од њих гласи: "Видео сам те на дужности. Ви сте заједно са осталим грчким и српским ватрогасцима спасили најмање 40 кућа у Неа Агиалосу. Свима вам се од срца захваљујемо“.
Господин Анагостакос одговара коментаром да смо "сви заједно успели", пише Катимерини.
Давор Видовић наводи да је ситуација била веома озбиљна, са високим температурама, сувим растињем и јаким ветровима који су доприносили ризику од потенцијалног пожара.

"У Неа Агиалосу, на првој линији фронта, срели смо обичне грађане, који су имали на својој страни нас, грчке и српске ватрогасце. Посао ватрогасца је да спасава животе и помаже свим људима у опасности. Није нас брига за њихову боју коже и религију. За нас не постоје политичке или друге баријере. Све до чега нам је стало је да будемо близу људи којима је потребна помоћ“, рекао је Видовић.
Осим у Грчкој, његов тим је био у Македонији, Босни и Херцеговини, Црној Гори и Турској у разним мисијама гашења шумских пожара, поплава и земљотреса, наводи грчки портал.
Заменик официра за везу Мисије Србије Василиос Бикас рекао је да српски ватрогасци нису први пут у Грчкој, да су помагали и 2021. године, током разорних пожара у Евији. "Њихова вредност је доказана“, рекао је Биакс.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.