Izvor: RTS, 01.Avg.2023, 05:59

Алпинизам у кућним условима - који послови у стану могу бити опасни по живот

На друштвеним мрежама појавио се снимак жене која у свом дому на петом спрату пере прозоре са спољне стране. Ситуација у којој је жена снимљена је веома опасна. Градски завод за јавно здравље радио је истраживање о томе колико незгода се дешава у стану и број није >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << мали.
Снимци аматерских перача прозора, у најмању руку, изазивају језу.
Анкетирани грађани кажу да је такво понашање поприлично непромишљено. "Да ли је вреднији живот или прозор? То ме баш интересује. Знате шта, не бих ни покушавала, мислим да није паметно, просто, можда некоме требам", каже једна суграђанка.
Прање прозора на висини са спољне стране треба оставити професионалцима. Они кажу да је све остало превелики ризик, а поготово оно што се често може видети на снимцима по друштвеним мрежама.
"Мислим да само може да се деси нешто лоше ако се не користи адекватна опрема са којом треба радити на висини. Безбедност каже да је све преко два метра висине небезбедно по радника. За све преко тога је неопходно имати лекарски преглед, одрадити одређене обуке како би могли уопште тако нешто да раде. У нашој фирми имамо пет људи који поседују комплетну алпинистичку обуку, радимо махом у Београду и у Србији на свим недоступним површинама перемо стаклене површине и фасаде", каже Слободан Јовичић из фирма за одржавање хигијене.
Ужад, справе за спуштање, блокери, пењалице, шлем, прслук, све то носи један професионалац ангажован за прање прозора. Без тога, посла нема, тврде у овој фирми. Колико год чудно звучало, кућни послови могу бити опасни по живот.
Качење завеса није нимало безбедно, посебно за старије особе. У модерним кућним условима много је тога што може да доведе до мањих, али и веома озбиљних повреда, објашњавају из Хитне помоћи.
"Често постоје повреде у кућним условима, што се тиче апарата које најчешће користимо, било повреда у смислу посекотина, падова, опекотина. На несрећу, наши старији суграђани и падови у кућним условима су јако чести где долази до повреде кука", каже др Дејан Младеновић из Хитне помоћи.
Апелује на грађане да воде рачуна и додаје да нису ретки ни удари струје од апарата јер често поправљамо уређаје као лаици и покушавамо да решимо неки проблем. 
То потврђују и резултати истраживања Градског завода за јавно здравље. Најчешће повреде у кући дешавају се у дневној или спаваћој соби, више од половине се повреди баш у тим деловима стана. Чешће се повређују жене, а ризик од пада је већи што су особе старије.
Нагињање са терасе или са прозора никако није препоручљиво без обзира на године. Једно је волети адреналинске налете у контролисаним условима, а нешто сасвим друго је непотребно ризиковати.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.