Izvor: RTS, 31.Jul.2023, 20:59

САД ставиле на црну листу Цвијановићеву, Вишковића, Стевандића и Букејловића

Председник Владе Републике Српске Радован Вишковић, председник Народне скупштине Ненад Стевандић и српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић стављени су на црну листу САД.
На црну листу је стављен и министар правде Српске Милош Букејловић.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << /> “Ови лидери су директно одговорни за охрабривање доношења закона у Народној скупштини Републике Српске којим би се одлуке Уставног суда БиХ прогласиле непримјењивим у Српској, чиме се опструише и пријети имплементација Дејтонског мировног споразума“, истиче се у објашњењу Министарства финансија САД.
Како се наводи, тај нови закон, који је промовисао председник Републике Српске Милорад Додик, представља "дрски покушај подривања државних институција".
Напомиње се да такав "закон угрожава стабилност, суверенитет и територијални интегритет БиХ, као и изгледе земље за интеграцију у евроатлантске и европске институције, на рачун народа БиХ".
Додаје се да је високи представник Кристијан Шмит, као најпозванији за тумачење Дејтонског споразума, јавно осудио закон као неприхватљив прекршај владавине права и напад на уставни поредак БиХ.
Истиче се да је упркос покушају високог представника да поништи закон, Додик потписао закон који је ступио на снагу 7. јула 2023. године.
"Данашње одлуке заснивају се на претходним америчким санкцијама и визним ограничењима, које смо наметнули да бисмо промовисали одговорност, мир, стабилност и функционално демократско управљање у региону Западног Балкана. Наставиц́емо да подржавамо грађане БиХ у њиховим настојањима да ојачају владавину права и осигурају превладавање мира и просперитета", наводи се у саопштењу.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.