Izvor: RTS, 30.Jul.2023, 14:22

Обележен Дан страдања Срба из Трнова

У Трнову је обележен Дан страдања српског становништва те општине у Одбрамбено-отаџбинском рату. Након литургије служен је парастос жртвама код централног споменика и положени венци. Убијен је 101 цивил, а за одбрану огњишта живот је положило 130 трновских бораца. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Најмлађа жртва имала је 18 месеци, а најстарија 96 година. По броју убијених у односу на број становника, Трново је по страдању друга општина у Републици Српској у протеклом рату.
Венце и цвеће на спомен-обележју у Трнову положили су изасланик српског члана Председништва БиХ Бошко Томић, градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић, начелник општине Трново Драгомир Гаговић, Горан Тимотија из Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила.

Цвеће су положили и представници борачких организација, као и Црвеног крста Републике Српске.
Гаговић је рекао да се данас присећају дана када је комплетно становништво ове локалне заједнице морало да тражи спас у збегу према Калиновику.
"У односу на број становника, Трново је општина која је највише настрадала. То је ненадокнадиво", рекао је Гаговић.
Тимотија је навео да нико није осуђен за злочине почињене над Србима у Трнову и околним селима Ледићи, Десеци, Пресјеница, Тошићи и Широкари.
Подсетио је да је на данашњи дан прије 33 године у селу Пресјеница 12 старица и стараца убијено тупим предметима, а у Ледећима дете од 18 месеци и старац од 93 године.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.