Izvor: RTS, 30.Jul.2023, 13:48

Брнабићева: У току је рад на доношењу сета медијских закона, ускоро и јавна расправа

Председница Владе Ана Брнабић изјавила је да је у току рад на доношењу сета медијских закона, као и да ускоро почиње јавна расправа. Истакла је и да су бесмислене оптужбе о утицају власти на медије са националном фреквенцијом, посебно када је реч о Јавном медијском >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << сервису.
Ана Брнабић је рекла да се прошле недеље састала са ресорним министром Михаилом Јовановићем, којег је питала шта се дешава са медијским конкурсима, наводећи да се састала и са амбасадором ОЕБС-а Јаном Братуом.

"Знам да је министар обилазио све комисије и охрабрио их да раде без икаквих притисака. Верујем да је дошло доста пријава и верујем да ће се и то ускоро завршити", рекла је премијерка.
Потврдила је да ускоро почиње јавна расправа о новим медијским законима, која ће трајати колико буде потребно. 
"Учествоваћу у јавној расправи зато што су то важни закони. Надам се да ћу се током идуће недеље видети са свим медијским удружењима да разговарамо о нацртима ова два важна нацрта – Закона о електронским медијима и Закона јавном информисању и медијима. То ћемо урадити заједно са ОЕБС-oм, који је наш дугогодишњи партнер у овој сфери", рекла је премијерка.
Брнабићева је најавила сусрет и са представницима Савета за штампу, нагласивши да то тело требало да има значајну улогу у креирању медијске стратегије.
"Желим да кажем да смо напорно радили. Радне групе су завршиле свој посао, а у међувремену смо усвојили још један важан закон – Закон о електронским комуникацијама, на који се дуго чекало. То су та три закона која су предвиђена медијском стратегијом и онда ћемо да идемо даље у имплементацију медијске стратегије", рекла је Брнабићева.
Међусобно неповерење камен спотицања Премијерка је признала да овај посао није лак, јер постоји огромно неповерење пре свега од стране, како је рекла,  "тајкунских медија" и неких новинарских удружења.
"Ја ћу рећи да не постоји претерано поверење ни нас, представника власти, према њима", указала је премијерка и оценила да је међусобно неповерење "камен спотицања у свему овоме".
Према њеним речима, пракса је показала да је тешко успоставити то поверење и зато је, консеквентно, тешко успоставити дијалог.
"Захваљујем свима који нам помажу у овом послу, пре свега ОЕБС-у који је прошао као 'бос по трњу' када су дали предлог да се измени кривични закон и унапреди безбедност новинара. Тада су сва новинарска удружења то поздравила, али како смо кренули у јавну расправу напали су тај закон, рекавши да Александар Вучић покушава да уведе вербални деликт, иако нисмо имали никакве везе с тим, јер смо дали ОЕБС да то уради", предочила је премијерка.
"Верујемо у независност медија" Навела је да је група амбасадора из скандинавских земаља које су најбоље у медијским слободама, похвалила те измене и допуне које је ОЕБС предложио, али без обзира на то, све је искоришћено за политичку борбу.
"Као што верујемо у независност судства и самосталност тужилаштва, тако верујемо и у независност медија, али то је нешто што је у овом тренутку прилично тешко постићи у смислу независности од утицаја газди или власника тих медија", рекла је Брнабићева.
Према њеним речима, бесмислене су оптужбе о утицају власти на медије са националном фреквенцијом када се анализира ко на њима гостује, а то се пре свега односи на Медијски јавни сервис.
"На РТС-у су отворенији за опозицију него за власт. У дебатним емисијама сви из опозиције су присутни на све теме. На дневнику РТС имате покривање протеста у било ком граду или општини у Србији. Рекла бих да је на РТС наклоњеност према опозицији огромна и то је ок", рекла је Брнабић. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.