Izvor: RTS, 29.Jul.2023, 05:54

Када рој стршљенова направи проблем – скупо уклањање, али још више ћете платити ако их убијете

Недавно је жена у околини Чачка преминула након уједа стршљена, а ових инсеката је све више око нас. Ипак, фирми које се баве њиховим сузбијањем тек је неколико. Можда је зато и та услуга толико скупа. Стручњаци упозоравају да стршљенове не склањамо самостално, али >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << и да их не убијамо – казне су папрене.
За 15.000 динара можете да купите микроталасну, три нове гуме за аутомобил, али ако имате муке са гнездом стршљенова толико ћете морате да платите и фирму која ће вам решити тај проблем.

"Од 10.000 кошта па на горе. Ови мањи случајеви, да кажемо градски, тавански, то је тако око 10.000", каже Момчило Кесић, власник фирме за сузбијање инсеката.
У цену је, кажу у овој фирми, урачуната и гранција, најчешће од годину дана у случају да се рој поново појави. Малих жутих инсеката има на хиљаде, а фирми које се баве њиховим сузбијањем тек неколико. Можда је зато и та услуга скупа.
Цена зависи и од места где се рој налази Лиценца за обављање овог посла није потребна, а грађанима остаје само да плате. Ниједна од фирми са којима смо контактирали није желела пред камере, али су нам у телефонском разговору рекли да ове године имају више позива. Готово у сваком делу града су интервенисали. Цена зависи и од места где се рој налази па оваква услуга кошта најмање 40 евра.
"Ви не можете баш тек тако да прилазите томе, кад сте ви у тавану један на један са њима, ви немате баш нешто маневарског простора да побегнете што ја чиним. Што се каже, први пуцањ онда побегнем, јер су веома агресивни и прецизни", објашњава Кесић.
Ако видите да се три, четири стршљена врзмају око црепа, олука, стабла у дворишту, вероватно им је ту гнездо. Током јула и августа их је највише и тада су најагресивнији.
"Неке бројности које људи примећују као непријатност, узнемиравање, уједе који могу бити и опасни ако су људи алергични се јављају од половине јуна или чешће од половине јула, а максимум бројности доживљавају од половине августа до половине септембра", наводи проф. др Александар Ћетковић са Биолошког факултета.
Додаје и да је проблем што активност приметимо тек када гнезда нарасту, па њихово елиминисање буде тешко.
Немојте убијати стршљенове, казна од 500.000 до два милиона динара Не склањајте их сами, већ позовите стручно особље. И то да одређене биљке могу да одбију стршљенове је заблуда.
Немојте ни да их убијате, јер ћете то платити више него уклањање. Стручне службе ће их сакупити и избацити негде у природу, а казна за убијање стршљенова је од 500.000 до два милиона динара.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.