Izvor: RTS, 28.Jul.2023, 16:26

Путем Западне Мораве

Од запада ка истоку, током дугим 308 километара, протиче Западна Морава. Једна од најдужих река у Србији настаје крај Пожеге и, пробијајући се кроз клисуру између Овчара и Каблара, ствара јединствене меандре.
Недалеко од најстарије воденице у пожешком >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << крају, где снага воде и данас окреће њен точак, место је сусрета река које стижу са обронака Таре и Голије и формирају већу и снажнију.
''Са десне стране долази река Ђетиња, са леве долази Моравица из правца Ариља и Ивањице и на овом месту настаје Западна Морава“, објашњава Павле Петровић, из села Горобиље.
Они који на обалама ове реке живе, неописиво су везани за њу.
''И топла и купа се и све, али зна да буде плаховита и да буде и поплава и свега, али ипак је ми волимо'', додаје Павле Петровић.
Од Горобиља Западна Морава креће на пут кроз котлине, долине и јединствену Овчарко кабларску клисуру. Кроз заштићено подручје предела изузетних одлика усправа ток и готово нестварно протиче стварајући величанствене укљештене меандре:
“Ток Мораве, Западне Мораве је овде врло интересантан, вијугав и са врха Каблара се може то најбоље видети”.
Снагу једне од најдужих река на територији Србије користе две хидроелектране, а пре пола века изграђена су вештачка, акумулациона језера.
''Право је задовољство возити се Западном Моравом. Овде можемо да понудимо туристима вожњу неких 14 километара од бране до бране, од Међувршја до Овчар Бање где могу свашта нешто лепо да виде од биљног и животињског света'', истиче Бобан Спасојевић, капетан брода.
Овчарско кабларска клисура је и међународно значајно, ИБА подручје за птице у ком се бележи присуство чак 187 врста.
''Птице су се прилично овде навикле и не смета им присуство људи, што је веома значајно и због посетилаца клисуре који могу да виде тај разнолики свет'', наводи Драгиша Петровић, орнитолог и еколог аматер.
Вероватно једна од најлепших притока Западне Мораве је Бањски Поток, смарагдни бисер природе који се обрушава низ падине Овчара.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.