Izvor: RTS, 28.Jul.2023, 16:21

Моравска Србија, држава у сливу три Мораве

Саставци и Сталаћ вековима су били прва одбрана Крушевца, престоног града Моравске Србије. О држави у сливу три Мораве, која је настајала и јачала у време османлијског освајања Европе, владарима и људима приповеда Љиљана Раичевић.
Моравска Србија >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << настала је после Маричке битке и смрти цара Уроша 1371. Њом су девет деценија владали Лазаревићи и Бранковићи. Кнез Лазар своју престоницу подиже на раскрсници економских и трговачких путева.

"Град Крушевац који је са свих страна био приступачан и тврђава коју гради која се састојала малог и великог града са негде 30-так пратећих објеката што знамо на основу истраживања.1377./78. до 1380.године гради придворну цркву Лазарицу која је била посвећена архиђакону Стефану, што је била слава Немањића", наводи Сања Рутић Воротовић, виша кустоскиња историчар.
По узору на Немањиће кнез издаје повеље, дарива манастире, гради задужбине.
"Оно што се посебно издваја у уметности Моравске Србије је архитектонски стил познат као Моравски стил. Он представља аутентично српски стил као прави представници овог стила се издвајају манастир Љубостиња, задужбина кнегиње Милице, манастир Раваница задужбина кнеза Лазара и манастир Манасија задужбина деспота Стефана Лазаревића", истиче Јелена Вукчевић, историчарка.
Исход боја на Косову у ком је погинуо честити кнез је енигма кроз историју - победа у поразу.
Граница између стварности, мита и легенде ни данас се не може повући, али је оснивач моћне Моравске Србије кнез Лазар коме је подарено царство небеско остао симбол храбрости, оданости, вечности и националног поноса.
Признајући султанову власт, најпре кнегиња Милица, а потом и најстарији син деспот Стефан Лазаревић, витез песник успели су да сачувају и оснаже земљу у политичком економском, културном и војном погледу. 1459. падом Смедерева и Бранковићима престаје да постоји средњовековна држава. Држава чије се постојање и историјско наслеђе преплиће и подудара са ћудима и током реке по којој је добила име.
"Морава је практично рекао бих један емоционални, историјски традиционални симбол опстанка, постојања и трајања српског народа. Народа који годинама, деценијама и вековима се мучи, крвопати, радује, пева, свира, очајава, али гура даље и гура напред”, закључује Радош Бајић, глумац, сценариста, редите, Моравац.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.