Izvor: RTS, 28.Jul.2023, 16:16

Саставци, место где се састају Мораве

Место где су се Јужна и Западна Морава саставиле, народ је прозвао Саставци и ту подигао село, а потом и град Сталаћ, чувен по кули Војводе Пријезде на ободу мојсињске Свете Горе. Следи - путовање кроз векове.
Хировите и непредвидиве: Јужна и Западна >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Морава, на моменат су се примириле, исправиле меандре и састале. Народ вели да је Велика Морава настала између Сталаћке и Варваринске котлине где су се вековима сударала источна и западна царства, простору на коме је писана историја српског народа.

Недалеко од места где су се састале 2 Мораве настало је најпре село а затим и град Сталаћ. На остацима старог античког утврђења, кнез Лазар Хребељановић подигао је војну тврђаву за одбрану своје престоне вароши Крушевца. Према предању подно Тодорове куле текла је Јужна Морава, опевана у народној песми "Смрт Војводе Пријезде".
На само неколико километара од Сталаћа је село Стеванац - Српски Термопил. То је Капија Србије. Некада је ту био стари Римски пут којим су пролазиле многе војске, али и мисионари.
"У Троморављу, према подацима којима ја располажем и знам, близу 100 цркава и манастира је сазидано у Мојсињској Светој гори. По томе и названа Света гора јер су се бежећи пред Турцима монаси са Свете горе склањали у Мојсињске планине", наводи Бранко Ћировић, песник из Ћићевца.
Зачетак Мојсињске Свете горе везује се за долазак браће Романа и Нестора из Охрида, два века пре појаве Немањића. Они су овде започели мисију описмењавања српског народа. На скровитом месту, подно столетних шума, сазидан је манастир Свети Роман.
"У порти манастира из IX века налази се капела у којој су похрањене мошти Светог Романа, затим звоник у коме је у 19. и 20. веку била болница, али и гроб у коме је срце Николаја Рајевског, који је Лаву Толстоју послужио као инспирација за лик грофа Вронског у роману "Ана Карењина", објашњава Алекса Петровски, историчар уметности из Крушевца.
О бурним и прохујалим временима, кроз векове, на Послонским и Мојсинским планинама сведоче 3 Мораве. То је срце Србије.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.