Izvor: RTS, 28.Jul.2023, 15:45

Подигнута оптужница против Златана Арсића за наводни ратни злочин у Каменици

Специјално тужилаштво у Приштини подигло је данас пред Посебним одељењем Основног суда оптужницу против Златана Арсића из Ајновца због наводно почињеног ратног злочина против цивилног становништва у Косовској Каменици.
Из Специјалног тужилаштва >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << саопштавају да "постоји основана сумња да га је окривљени З. А, током рата на Косову, у дослуху са другим припадницима српске полиције, у униформи и наоружан, привео у центру Каменице Б. М, повредио га, мучио, малтретирао и нанео му тешке телесне повреде, трауме и здравствених последица".

Према оптужници, "упућивао му је претње опасне по живот сат и по, и те радње су санкционисане према локалним законима, обичајима ратовања и Женевским међународним конвенцијама и допунским Протоколима".
"Такође, окривљени З. А. у дослуху са осталим припадницима српске полиције и паравојних група, учествовао је у принудном протеривању и премештању грађана Каменице и околине, пљачкању кућа. Потом су у циљу оштећења имовине Албанаца подметали пожаре, учествујући у малтретирању албанских цивила", наводи се у саопштењу.
"Овим радњама окривљени З. А. извршио је кривично дело ‘Ратни злочин против цивилног становништва‘ из члана 142. у вези са чланом 22. ЗКП РСФЈ", тврде из Тужилаштва у Приштини.
Арсић је ухапшен у марту ове године на пункту "Бела земља". Од 2003. године активни је припадник новоформиране полицијске службе на Косову и Метохији. Добио је полицијски орден 2017. године.
Из његове породице су РТС-у након хапшења пренели да није био српски полицајац, јер је у време за које га оптужују имао 19-20 година.
Златанов отац Предраг испричао је РТС-у да зна особу албанске националности која га је оптужила. Из суседног је села Беривојце.
Са његовом породицом Арсићи нису имали непсоразуме. Напротив, као поштар, Предраг Арсић им је редовно односио пошиљке.
Тврди да је Албанац Б. М. помешао Арсића са неком другом особом, која му је 1999. године у униформи на пијаци у Каменици одузела бокс цигарета уз претњу оружјем.
Арсића је полиција по тој пријави већ испитивала 2017. године, и он је тада негирао све наводе, те је и ослобођен. Пет година од испитивања, Златана су ухапсили.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.