Izvor: RTS, 28.Jul.2023, 12:53

Пожари на Родосу стављени под контролу, укинуто ванредно стање

Сви пожари на Родосу стављени су под контролу, али ватрогасне службе и даље су у приправности. Министарство туризма и грчка национална туристичка организација саопштили су да је на целом острву укинуто ванредно стање. Пожари на Крфу и Евији, где је становништво >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << већином евакуисано, а мештани и туристи нису угрожени. Ватрогасно-спасилачки тим из Србије учествује у гашењу пожара на територији града Волоса, у месту Неа Анхијалос.
Ситуација је много боља на Родосу, након 11 дана пожара. Ипак, жаришта и даље постоје па ће се након потпуног гашења, пописati све што је уништено и размотрити пошумљавање изгорелих подручја.

Из Јуте преносе да су добили допис грчког министарствa туризма и Грчке националне туристичке организације у коме се наводи да је на целом острву укинуто ванредно стање које је уведено у среду.
"Велико је задовољство да објавимо да је ванредно стање укинуто на целом острву. Живот на Родосу се враћа у потпуно нормалан режим, укључујући и регије које су биле погођене пожаром. Становници Родоса, који су се херојски носили са тешкоћама у овим тешким данима, заједно са грчком државом унапред се радују да наставе да пружају услуге и своје јединствено гостопримство страним туристима", наводи се у обавештењу грчког министарства.
Процењује се да је изгорела трећина острва, али како се ситуација смирује хотелијери позивају туристе да не отказују резервације, и нуде јефтинији смештај у сезони, када су цене иначе највише.
''Боље је спустити цене смештаја од 10 до 20 одсто, од сада до краја августа, него изгубити остатак сезоне", каже Никос Димитрулис, менаџер хотела на Родосу. 
До сада је живот изгубило пет особа. Ватрена стихија изазвала је серију експлозија у складишту муниције Ратног ваздухопловства, 20 километара од Волоса, недалеко од градића Неа Анхијалос у Тесалији, где су ангажовани и српски ватрогасци.
Пожаре широм Грчке, а ове године забележено је преко пет стотина, погоршали су јаки ветрови и температура виша од 40 степени.
И даље букти италијанска Сицилија, док на хрватском острву Чиово пожар гаси 140 ватрогасаца.
"Ватрогасци су одбили пожар од кућа. До сада је изгорело око 400 хектара", рекао је Славко Туцаковић, шеф ватрогасаца Хрватске.
У другим деловима Хрватске, пожари су под контролом.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.