Izvor: RTS, 26.Jul.2023, 16:09

Како сачувати воће и поврће током температурних промена

Изузетно високе температуре доносе бројне проблеме. Један од њих је и чување свежег воћа и поврћа. О безбедности хране нарочито се мора водити рачуна у летњем периоду. Управо на ту тему докторат припрема Александра Корићанац са Института за воћарство Чачку. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Од бербе, складиштења, до продаје и конзумирања. Правилно чување свежег воћа важно је пре свега како би се сачувао квалитет плодова.

''Како би они имали и одговарајуће органолептичке особине, пре свега чврстину која је купцима често битна управо због те сензације када конзумирају плодове, али и због различитих нутритивних својстава плодова, због витамина, антиоксиданаса који су присутни и који благотворно делују на наше здравље'', истиче мр Александра Корићанац, истраживач сарадник Института за воћарство у Чачку.
Не препоручује се брање и конзумирање недовољно зрелог воћа, иако то неки пољопривредници чине. На пијацама и у трговинама могу се пронаћи зелени плодови, убрани сувише рано.
''Прерано убрани плодови немају развијену арому, немају типичан укус, немају типичну боју, чак ни одговарајућу величину за одређене сорте и због тога такви плодови обично дуго стоје у маркетима и нису пожељни. И некако треба сачекати да воће има праве одлике за одговарајућу сорту и врсту, одговарајућу боју, укус, арому и тек тада брати плодове и пласирати их на локално тржиште'', саветује мр Александра Корићанац, истраживач сарадник Инститита за воћарство у Чачку.
О правилном чувању воћа мора се водити рачуна потврђују стручњаци чачанског Института за воћарство у коме се обављају бројне анализе како би се одредио оптимални период бербе воћа и начини чувања плодова.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.