Izvor: RTS, 25.Jul.2023, 17:56

Славица Ђукић Дејановић: Учинићемо све да се трагедија из "Рибникара" никада не понови

Министарка просвете Славица Ђукић Дејановић изјавила је да је са осећајем одговорности прихватила предлог да буде министар свесна да све што буде чинила, како је рекла, изискује комплетну сарадњу институција и појединаца да се трагедија која је била у ОШ “Владислав >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Рибникар” више никада не понови.
Славица Ђукић Дејановић је подсетила да је Влада Србије почела са формирањем тимова и припремама да нова школска година почне са сећањем на ту трагедију, али уз обавезу да се никада не понови.

“Учинићемо све да се никада не понови”, поручила је министарка новинарима у Скупштини Србије, након избора на ту функцију.
Ђукић Дејановићева је рекла да када су у питању просветни радници, да се њима мора вратити достојанство и углед, а да њихов материјални положај мора бити бољи.
Такође, истакла је да се глас деце мора чути и да се активности усмере на борбу против вршњачког насиља, указујући да је у том смислу неопходна превенција насиља у школама.
Додала је, да она обухвата директан контакт педагога, психолога и оних стручњака и идентификовање оне деце којима је неопходна подршка.
“Већ су формирани тимови и мислим да ће први кораци бити кораци који гарантују бољу и сигурнију будућност деце”, поручила је Ђукић Дејановић.
Најавила је да ће у наредним данима, у наредне две-три недеље имати упознавање са тимовима и додала да планира да се пре 1. септембра поново обрати медијима.
Навела је и да очекује и повећање броја педагога и психолога у школама и стручних сарадника у наредном периоду.
Измене система образовања и васпитања Каже да наставни кадар у систему образовања и запослени морају бити циљ број један, додајући да ће се бавити управо материјалним положајем и враћањем достојанства, те најавила да ће убрзо на дневном реду бити измене о основама система образовања и васпитања.
“Мислим да је јако важно да наставимо јединствени информациони систем кроз дигитализацију, јер се практично данас школство сматра недовољно писменим уколико тај сегмент није довољно развијен. Мислим да дуално образовање са више праксе мора да буде такође један од наших будућих задатака”, истакла је министарка.
Додала је да ће један од будућих задатака бити реформе у високом образовању кроз измене Закона о високом образовању, а напоменула да је на јавној расправи већ био закон о основном и средњем образовању и уџбеницима.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.