Izvor: RTS, 24.Jul.2023, 16:13

Пожега, Ариље, Ужице: Процењује се штета и отклањају последице олујног невремена на објектима и у пољопривреди

У општини Пожега проглашена је ванредна ситуација у месној заједници Роге у којој је град прексиноћ направио огромну штету на објектима и усевима. А градоносни облак опустошио је и села и на подручју Ариља и Ужица.
Какав је градоносни облак опустошио >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << пожешко село Роге последице су видљиве на сваком кораку. 
Поједини мештани сведоче да је град био као поморанџа. А штета...
„Ај, да кажем хиљаду црепова што сушаре, што куће. И на ауту штете има једно петсто евра“, наводи Милун Грујичић из села Роге.
„Стамбени објекти прво, то је најбитније. А после ово, ајде шупа и штала имају плоче… мало је проблем за овај ситни бибер цреп сад“, показује Раде Цвијовић, мештанин истог села.
„Ђе да нађем овај ситни цреп, бибер овај?", пита се Драган Кабаница из села Роге. Додаје: "Рекох ти ја има само један мајстор Мито горе и то ти је што се тиче мајстора“.
Испред месне заједнице ванредни састанак житеља села у којем је град оштетио кров на сваком објекту.
„Мајсторе, ако неко има већа оштећења морате јурити ви, не може општина. Не могу да гарантујем да ће општина моћи сто посто да покрије ову штету, јер смо ми гледали, штета је отприлике дванаест, петнаест милиона сигурно. Ако узмемо у обзир да има око сто хиљада поломљених црепљика. Наша комисија ће сад кренути у обилазак кућа, али и пре него што комисија заврши извештај, морамо да поручимо цреп“, каже Ђорђе Никитовић, председник општине Пожега.
У суседном селу Дрежник у домаћинству Даничића град је полупао више од пет хиљада црепова. Лазар каже да их из градске власти нико није обишао. Зато су сами набавили најлон, а сматра да би лим био боље и јефтније решење.
„Кад би мени они дозволили да даду лим. Мени треба осам табли, метар и десет. Значи на двадес метара, увек имам мање. Али ово не вреди, ово други пут ја поправљам, стављам цреп. Не вреди, не знам шта ћу више“, каже Лазар Даничић из села Дрежник.
У ариљској Трешњевици град је обрао многе малињаке, страдали су кровови, али и пластеници. Иакосу Митровићи осигурани, од тога кажу имају слабу вајду.
„На пример када град пробуши пластеник на једном месту или на више места, то је штета сто посто. Мора да се замени цео најлон, на пример. А осигурање процени штету на десет посто, што ништа не значи. И ту има петнаест пластеника, који су уништени сто посто. И ту најлон сад мора да се замени, најлон је сав стављен прошле године. Ту је штета сто посто“, наводи Далибор Митровић из села Трешњевица.
У Сврачкову је од града страдала банана, али је служила да употпуни лепоту домаћинства у којем су навикли да се сложно, породично и уз комшијску помоћ кров поправити брзо. Јер за који дан ће нове падавине.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.