Izvor: RTS, 24.Jul.2023, 13:18

Дачић: Повлачење признања Косова започело је од Суринама

Министар спољних послова Ивица Дачић састао се са министром иностраних послова, међународног пословања и међународне сарадње Републике Суринам Албертом Рамчандом Рамдином и оценио да је Суринам изразито пријатељски наклоњен према Србији, и истакао да су две >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << земље изразиле спремност да развијају сарадњу на највишем нивоу у свим областима. Рамдин се састао и са председником Вучићем којем је рекао да се став Суринама када је реч о непризнавању независности Косова, неће мењати.
Ивица Дачић је после састанка са суринамским министром Рамдином на конференцији за новинаре изразио захвалност Суринаму, који је 2017. године повукао признање једнострано проглашене независности тзв. Косова, подсећајући да је након тога признање повукло још 27 земаља.

"Цела та организавана акција државног врха у вези са редефинисањем одлука појединих земаља о једностраном проглашењу независности Косова је и започела повлачењем признања од стране Суринама. Поред тога, Суринам је гласао и против захтева Косова за пријем у Унеско и Интерпол, у оба случаја су гласали против његовог пријема што је за нас било од капиталног значаја", рекао је Дачић.
Он је навео да је посетио Суринам 2018. године и да ће током дана на заједничком састанку код председника Србије Александра Вучића разговарати о успостављању још ближе комуникације између председника две земље, као и о организовању посета.
"Спремни смо да на највишем нивоу и у свим областима развијамо нашу сарадњу, то значи на билатералном плану у смислу посете на највишем нивоу, формирањем заједничког комитета, односно комисије за сарадњу, одржавањем политичких консултациија између наша два министарства", рекао је Дачић.
Дачић је захвалио Влади Суримана на подршци нашој земљи као кандидату за организацију међународне изложбе EXPO 2027 и додао да ће разговарати о томе на који начин ће Суринам бити представљен на тој изложби.
Рамдин је навео да Суринам поштује територијални интегритет Србије и да ће наставити да пружа подршку нашој земљи по овом питању.
Додао је да постоје велике могућности за сарадњу две земље у области привреде и бизниса.
"Ми ћемо бити произвођач нафте и гаса у наредних неколико година и видим да је ово велика прилика за српске компаније. Такође, видим прилике и у области пољопривреде, хране", рекао је он.
Вучић са Рамдином И председник Србије Александар Вучић састао се са министром Рамдином, са којим је разменио мишљења о правцима даљег развоја традиционално пријатељских односа Србије и Суринама и унапређењу свеукупне билатералне сарадње, саопштено је из Службе за сарадњу с медијима председника.

Председник Вучић је предложио формирање Заједничке комисије за сарадњу, како би лакше биле дефинисане области у којима постоје могућности за успостављање јаче сарадње, попут здравства, образовања, спорта и других.
Вучић је истакао да Србија веома цени Републику Суринам због одлуке да повуче признање једнострано проглашене независности тзв. Косова, чиме је потврђено пријатељство наше две земље и приврженост основним принципима међународног права и Повеље УН.
Министар Рамдин је рекао да се њихова одлука не доводи у питање и да Суринам остаје привржен поштовању територијалног интегритета и суверенитета Србије.
Саговорници су, такође, разговарали о регионалним и глобалним кретањима.
Са суринамским министром састала се и премијерка Ана Брнабић. Премијерка је посебно захвалила саговорнику на томе што је влада Суринама подржала Србију у кандидатури за организацију Међународне светске изложбе ЕXПО 2027 у Београду, истакавши да се нада запаженом учешћу Суринама на овој манифестацији.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.