Izvor: RTS, 23.Jul.2023, 07:36

Нетанјаху хитно пребачен у болницу због уградње пејсмејкера, дан пре кључног гласања о спорном закону

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху хитно је рано јутрос пребачен у болницу ради уградње пејсмејкера. Нетанјахуова канцеларија саопштила је да ће премијер бити стављен под анестезију током оперативног захвата и да ће га заменити министар правде Јарив Левин >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << док буде подвргнут процедури.
У краткој видео изјави, Нетанјаху је изјавио да се "осећа одлично" и да планира да настави план реформе правосуђа чим буде пуштен из болнице, пренео је АП.

Нетанјахуово саопштење, објављено после поноћи, уследило је недељу дана након што је хоспитализован због, како је тада наведено, дехидрације.
Болница је саопштила да је Нетанјахуу уграђен холтер за праћење рада срца, иако, током прегледа, нису уочене никакве абнормалности.
То је уследило након бурног дана када су били неки од највећих протеста до сада против Нетанјахуовог плана за реформу правосуђа.
Стотине хиљада људи изашло је на улице широм Израела у суботу увече, док су хиљаде ушле у Јерусалим и кампују у близини Кнесета уочи гласања које се очекује у понедељак, а на којем се очекује да ће бити одобрен кључни део реформе правосуђа, којим се ограничавају овлашћења Врховног суда да поништава одлуке владе и парламента које сматра неразумним и штетним.
Више од 100 пензионисаних шефова безбедности подржало је све већи број војних резервиста, који кажу да ће престати да се јављају на дужност, уколико спорни закон буде усвојен.
Нетанјаху је план о реформи правосуђа објавио у јануару, неколико дана након што је преузео дужност, а од тада су почели масовни протести у Израелу против тога плана.
Нетанјаху тврди да је реформа потребна да би се обуздала прекомерна овлашћења неизабраних судија, а критичари кажу да ће то отворити пут ауторитарној владавини.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.