Izvor: RTS, 22.Jul.2023, 21:45

Одржан дванаести протест "Србија против насиља", студент Димитрије Димић прекинуо штрајк глађу

Протест "Србија против насиља" одржан је данас у Београду дванаести пут. Грађани су се окупили испред Дома Народне скупштине, после чега су кренули у шетњу Дечанском, Светогорском и Таковском улицом до зграде Радио-телевизије Србије. Испред РТС-а, организатори су >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << саопштили да је студент Димитрије Димић, који је данима штрајковао глађу на Андрићевом венцу, прекинуо штрајк. Протест одржан и у Краљеву.
Дванаести протест "Србија против насиља", у организацији дела опозиције, почео је у 20 часова окупљањем испред Народне скупштине.

Грађани су, према најави организатора, кренули у протестну шетњу Дечанском, Светогорском и Таковском улицом до зграде Радио-телевизије Србије.
Испред РТС-а, организатори су саопштили да је студент Димитрије Димић, који је данима штрајковао глађу на Андрићевом венцу, прекинуо штрајк.
Протест је данас одржан и у Краљеву.
Захтеви протеста су моментална смена свих чланова РЕМ-а, хитно укидање ријалити програма и емисија које промовишу неморал и насиље на телевизијама са националном фреквенцијом, забрана штампаних медија који својим садржајем промовишу насиље, агресију и крше новинарски кодекс.
Такође, траже смену руководства РТС-а због, како су рекли, емитовања програма који афирмишу насиље, криминал и агресију.
Захтевају и одузимање националне фреквенције Пинку и Хепију због, како наводе, кршења закона и промоције насиља, агресије и неморала.
Међу захтевима су смена министра унутрашњих послова Братислава Гашића и шефа Безбедносно-информативне агенције Александра Вулина.
Први протест "Србија против насиља" одржан је 8. маја, а 12. маја грађани су на другом протесту блокирали мост Газела на два сата.
Трећи протест одржан је 19. маја, а тада су били блокирани Газела и Бранков мост.
Четврти протест одржан је 27. маја, а учесници су након шетње формирали прстен око зграде РТС-а.
Током петог протеста, 3. јуна, учесници су после шетње формирали прстен око зграде Председништва.
Шести протест, одржан 9. јуна, завршен је пошто су после окупљања и шетње учесници направили прстен око зграде Владе Србије.
Протест је седми пут у Београду одржан 17. јуна. Учесници су после окупљања испред Дома Народне скупштине и шетње Улицом кнеза Милоша, блокирали ауто-пут код Мостарске петље и Аутокоманде. Протести су истог дана одржани у још три града – Новом Саду, Нишу и Крагујевцу.
Осми протест одржан је 24. јуна. Грађани, који су се окупили испред Дома Народне скупштине, кренули су у протестну шетњу до Аутокоманде, где су до 21 час блокирали ауто-пут.
У петак, 30. јуна, у оквиру протеста, одржана је блокада – блокирани су ауто-путеви у Новом Саду и код Центра "Сава" у Београду.
Девети протест "Србија против насиља" одржан је првог јула у Београду, али и у више градова широм земље – Зрењанину, Смедереву, Шапцу, Краљеву, Крагујевцу, Јагодини, Лесковцу… Због кише, протест је одложен у Нишу. У престоници, демонстранти су шетали до зграде Телевизије Пинк, где су протестовали због, како су навели, узурпирања националне фреквенције и пуштања ријалити програма који промовшу насиље.
Грађани су се десети пут окупили у Београду 8. јула, када су одржали протестну шетњу до седишта Полицијске управе за Град Београд у Булевару деспота Стефана.
Једанаести протест одржан је прошле суботе, када је поново био блокиран ауто-пут код Мостарске петље.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.