Izvor: RTS, 22.Jul.2023, 07:40

Зеленски: Кримски мост за Украјину легиимна мета; Путин: Варшава планира да окупира део Украјине

Рат у Украјини – 514. дан. Пољска премешта војнике на исток земље због присуства бораца приватне војне организације "Вагнер" у Белорусији. Немачки министар одбране Борис Писторијус поручује да су Берлин и НАТО спремни да подрже Пољску у одбрани њеног источног крила. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Са друге стране, Владимир Путин тврди да Пољска планира да окупира део Украјине. Украјински председник Володимир Зеленски каже да је Кримски мост легитимна војна мета јер је Москва милитаризовала Крим. Ердоган разговарао са Зеленским о продужетку Споразума о житу.
Пољски одбор за безбедност одлучио је да премести војне јединице на исток земље јер се, како кажу, борци приватне војне организације "Вагнер" налазе у Белорусији.
Немачки министар одбране Борис Писторијус рекао је у Прагу да су Берлин и НАТО спремни да подрже Пољску у одбрани њеног источног крила.
Руски председник Владимир Путин, са друге стране, тврди да Пољска планира да окупира део Украјине. Упозорава Варшаву да ће у случају агресије на Белорусију, Москва употребити "сва средства на располагању".
На југу Украјине настављени су руски ракетни удари. Председник Украјине Володимир Зеленски тврди да су руске ракете у Одеси уништиле 120.000 тона пољопривредних производа. Разговарао је са  председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом о продужетку Споразума о житу.
Русија, са друге стране, ради на новим рутама за извоз житарица, након што се Москва повукла из Црноморског уговора о извозу жита. 
Америчка ЦИА ће искористити побуну Вагнера као предност у борби против Путина, поручује шеф америчке обавештајне агенције Вилијам Бернс.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.