Izvor: RTS, 20.Jul.2023, 18:55

Како да млеко са фарме купите директно од произвођача по жељи

Никола Хенц са салаша код Ковина пре два месеца пријавио је своје газдинство на апликацију Млекомап. Како каже, осим економске сигурности, он и његова супруга стекли су много пријатеља. Творци апликације истичу да се она може проширити за друге производе и покривати >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << цео регион.
Жељка и супруг Никола од продаје млека преко апликације Млекомап додатно зараде минималну просечну плату. Салаш Хенц налази се недалеко од Гаја код Ковина. Годишње продају или подсире око 25.000 литара млека.

Жељка каже да су први купци били из Румуније, који су од тада редовне муштерије. Занимљиво је да путници намерници често, осим по млеко, сврате и у Жељкину башту. Видели су и коке, питали да ли има јаја за продају. 
"Тада су били актуелни боранија, млади грашак, тако да смо и то могли да им понудимо тог тренутка", прича Жељка.
Жељка и Никола планирају да деци из града понуде и једнодневне излете. Сматрају да то треба буде едукативна радионица, где деца могу додирнути домаћу животињу, убрати кајсију, да виде да се од њих прави џем или домаћи сок.
Млекомап је бесплатна апликација коју су, да би помогли малим пољопривредним газдинствима и доскочили трговинским маржама, осмислили и пустили у рад ИТ стручњаци Александар Ђаврић и Милош Јованов. Након, три месеца евидентирано је више од 300 пољопривредних газдинстава.
"Платформа је имала више од 70.000 јединствених посетилаца. Имамо идеју да проширимо платформу, да не буду само млечни производи", каже Милош Јованов.
Наводи и да је идеја да се платформа прошири и за друге производе, и да покрива цео регион.
"Нама су се већ јављали људи, да се покрене нешто слично у Северној Македонији, Црној Гори Босни и Херцеговини. Ништа их не спречава да се само пријаве на апликацију и да је користе", наглашава Јованов.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.