Izvor: RTS, 19.Jul.2023, 19:17

Вучић Столтенбергу: Замолио бих Вас да осигурате безбедност и Србима на Косову и Метохији

Веома сам забринут због последњих дешавања на Косову и Метохији, а не само на северу, рекао је председник Александар Вучић уочи састанка са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом. Првог човека Алијансе је замолио да осигурају безбедност и за Србе на >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << КиМ. Столтенберг је поручио је да ће Алијанса наставити да спроводи свој мандат на КиМ на непристрасан начин.
Председник Вучић је генералном секретару НАТО-а Јенсу Столтенбергу захвалио што је показао спремност да саслуша и српску страну.
“Морам рећи да сам веома забринут због последњих дешавања на целом Косову и Метохији, а не само на северу, и нећу то искористити да бих окривљавао другу страну, али ова посета је веома важна за нас, јер ово постаје све важније безбедносно, а не само политичко питање“, рекао је Вучић уочи састанка у седишту НАТО-а у Бриселу.
Истиче да различито гледамо на инциденте на северу КиМ, као и да ми верујемо да све оно што се десило изазвано неодговорним приступом приштинских власти.
"Али не само то, било је и озбиљно повређених, односно упуцаних Срба, и о томе није спроведена истрага, што нас изузетно брине. У исто време постоје неоснована и произвољна хапшења Срба што је нешто што не само да нам смета, већ представља и велику забринутост за Србе који живе на северу КиМ и за Србе уопште где год да живе", додао је Вучић.
Такође, указао је да смо до сада имали веома професионалан и добар однос са Кфором и НАТО трупама на Косову и Метохији.
"Сарађивали смо са вашим људима на веома одговоран и озбиљан начин, али Ви сте поменули Резолуцију 1244 која је направљена у складу са Повељом УН, ако погледамо ту Резолуцију НАТО је одговоран за безбедност на Косову и замолио бих Вас да ту безбедност обезбедите и Србима", поручио је Вучић.
Навео је да је у последњих шест месеци најмање шест Срба рањено ватреним оружјем од стране Албанаца.
"Углавном од стране њихових безбедносних снага. Срећом, ниједан Албанац није упуцан нити теже повређен, што показује ко шта ради", нагласио је Вучић.
"Ово је веома важно питање за нас, јер бисмо желели да одржимо мир, стабилност и такође да задржимо овакав однос одговоран и заснован на поверењу и искрености између НАТО-а и Србије", закључио је Вучић.
Столтенберг: Наставићемо да спроводимо наш мандат непристрасно Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг рекао је да Алијанса наставља да осигурава безбедност кретања за све заједнице на Косову и Метохији.
Поводом сукоба Срба са припадницима Кфора, истакао је да су напади на мисију НАТО-а на КиМ неприхватљиви. “Појачали смо присуство као реакцију на повећање напетости на северу. Наставићемо да обезбеђујемо спровеђење нашег мандата на непристрасан начин“, поручио је Столтенберг.
"Важно је да се смање тензије и стога позивамо обе стране да то учине и уздрже се од акција које би довеле до ескалације. Сматрамо да је једини исправан пут активно учешће у дијалогу у којем посредује ЕУ, а подржава га НАТО. Србија је већ дуго поуздани партнер НАТО-а и уверени смо да ће се ангажовати у том дијалогу на конструктиван начин", рекао је Столтенберг.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.