Izvor: RTS, 17.Jul.2023, 22:50

Ескобар: Тежак однос Београда и Приштине, кључно формирање ЗСО

Кључни елемент Споразума о путу ка нормализацији односа и Анексу за имплементацију је испуњавање обавезе Приштине да се успостави Заједница српских општина, наводи се у извештају специјалног изасланика САД за Западни Балкан Габријела Ескобара који ће сутра сведочити >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << пред Комитетом за спољне послове Представничког дома Конгреса САД.
"ЗСО би оснажила општине са заједничким интересима, језиком и културом за координацију о заједничким изазовима у пружању неких јавних услуга, укључујући образовање, здравствену заштиту и локални економски развој", наводи Ескобар у извештају, како је објављено на сајту Представничког дома.
Ескобар додаје да је однос измеђи Београда и Приштине тежак, али је навео да је у фебруару и марту, уз снажну подршку САД, постигнут напредак којим се пружа оквир кроз који "обе земље" испуњавају своје обавезе.
"Косово и Србија су се договорили да међусобно признају документа и националне симболе. И, што је најважније, према том споразуму, Србија више неће лобирати против Косова за чланство у међународним организацијама", пише специјални амерички изаласник у извештају.
Међутим, Ескобар наводи да је, откако су стране постигле те договоре, дошло до "озбиљних провокација, ескалације тензија и неприхватљивог насиља српских демонстраната над Кфором, полицијом и новинарима на северу Косова".
Као одговор на ескалацију ситуације, наводи Ескобар, Кфор је распоредио резервне елементе како би појачао мисију и како би обезбедио сигурно окружење на северу КиМ, у складу са својим мандатом.
"Са Европском унијом смо позвали на хитну деескалацију, укључујући одржавање нових општинских избора и избора за градоначелника у четири општине на северу Косова, уз учешће етничких Срба и на поновно фокусирање на примену споразума постигнутог у оквиру дијалога уз посредовање ЕУ", пише у извештају америчког дипломате.
Додаје се да САД, заједно са европским партнерима, остају ангажоване у Београду и Приштини, као и да позивају обе стране да испуне све своје обавезе које су неопходне за наставак напредовања на њиховом европском путу.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.