Izvor: RTS, 17.Jul.2023, 18:16

Брнабићева у Тирани: Настављамо са заједничким иницијативама у оквиру Отвореног Балкана

Премијерка Србије Ана Брнабић је након неформалног састанка лидера Западног Балкана у Тирани, изјавила да су разговарали о иницијативама које постоје у оквиру "Отвореног Балкана", као и о Самиту у оквиру Берлинског процеса чији ће домаћин ове године бити Албанија. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Ана Брнaбић је, наводећи да управо завршава своју посету Тирани на позив премијера Едија Раме, истакла да су имали две теме, једна је "Отворени Балкан", али и Самит Берлинског процеса чији ће домаћин бити Албанија у октобру ове године.

"У овом тренутку Албанија је потпуно фокусирана на тај самит и на то шта додатно можемо да урадимо након последњег који је био у Берлину. Такође смо разговарали о иницијативама које имамо у оквиру ‘Отвореног Балкана’, које су прилично комплементарне са самитом Берлинског процеса", навела је Брнабићева.
Истакла је да "Отворени Балкан" наставља да постоји, да наставља са заједничким иницијативама, и нагласила да је пре само три дана отворена заједничка изложба у Српском културном центру у Паризу. 
"Настављамо са тим иницијативама, али у овом тренутку као што можемо и да разумемо, као домаћин Берлинског процеса Албанија је свакако фокусирана на тај самит у октобру", рекла је премијерка новинарима. 

Навела је да су током радног ручка којем су присуствовали и премијери Црне Горе Дритан Абазовић и Северне Македоније Димитар Ковачевски, као и европски комесар Оливер Вархељи, разговарали о развојном плану за Западни Балкан који је најавила председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен на самиту GLOBSEC у мају ове године као и о првим нацртима и пројектима које и Србија као земља Западног Балкана треба да припрема. 
"Ја се надам да је то нешто што ће заживети до краја ове године, тако да већ од следеће, 2024. године покушамо да од стране партнера из ЕУ привучемо нешто више средстава за економски раст и развој Србије. Да то некако буде нови покретачки механизам за евроинтеграције и приближавање Западног Балкана и ЕУ", поручила је Брнабићева. 
Рама: Очекујемо додатну финансијску подршку ЕУ за земље Западног Балкана Албански премијер Еди Рама очекује да ће самит земаља Западног Балкана послужити као даљи корак у олакшавању интеракције између земаља региона и Европске уније.
"Паралелно са преговарачким процесом, очекујемо додатну финансијску и економску подршку за земље Западног Балкана", рекао је Рама, преноси АП.
Навео је да су представници држава Западног Балкана са европским комесаром за проширење Оливером Вархељијем разговарали о томе како отворити путеве ка интеграцији у јединствено европско тржиште.
"Оно што је у овом тренутку важно јесте да регион посматрамо као један, јер нас тако види Европска унија, упркос чињеници да су неке земље испред, а неке иза", рекао је Рама.
На конференцији за медије, након састанка са Вархељијем и премијерима Северне Македоније, Црне Горе и Србије, албански премијер је коментарисао недолазак премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија, рекавши да је "дошао ко је хтео", а да онај ко није хтео - није дошао.
Европски комесар Вархељи претходно је изјавио да је са премијерима држава Западног Балкана разговарао о Новој стратегији раста за Западни Балкан, као и да је ЕУ посвећена "брзом спровођењу овог плана конвергенције".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.