Izvor: RTS, 17.Jul.2023, 18:09

Кфор позива Приштину да се придржава правила о употреби дронова

У команди Кфора очекују да ће институције у Приштини тражити одобрење команданта међународних војних снага око употребе дронова "бајрактар ТБ-2", који има примарну надлежност за ваздушни простор изнад КиМ.
"Што се тиче употребе свих категорија >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << дронова и сродних ограничења, укључујући 'бајрактар ​​ТБ-2', у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности Уједињених нација из 1999. године, командант косовских снага (КФОР) има примарну надлежност за ваздушни простор изнад Косова", наводи се у саопштењу Кфора.
Објашњава се да "горњи ваздушни простор Косова може да се користи само за прелет Косова из једне земље у другу комерцијалним летовима, док се доњи ваздушни простор може користити за посебне потребе, од случаја до случаја и уз претходно одобрење команданта Кфора".
"Очекујемо да институције на Косову обезбеде координацију и да се придржавају постојећих процедура”, упозоравају из Кфора и додају да настављају да подржава развој косовских безбедносних снага у оквиру њиховог првобитног мандата, укључујући операције цивилне заштите, као што су гашење пожара, уклањање експлозивних убојних средстава, потрага и спасавање и одговор на изливање опасног материјала.
"Кфор остаје у потпуности фокусиран на обезбеђивање безбедног окружења и слободе кретања за све заједнице на Косову, у складу са својим поменутим мандатом УН”, подвлачи се у реаговању.

Премијер у Приштини Аљбин Курти објавио је да су купили серију дронова "бајрактар ТБ-2" ​​турске производње.
"У арсенал наше војске додали смо беспилотне летелице бајрактар ​​ТБ-2 које смо као влада купили од Турске! За две године владавине повећали смо број војника за преко 80 одсто, а буџет за војску за преко 100 одсто”, написао је Курти у објави и додао да су официри завршили обуку за руковање дроновима.
Медији у Приштини наводе да је од Турске купљено шест дронова.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.