Izvor: RTS, 16.Jul.2023, 12:51

Брнабић: Иницијатива "Отворени Балкан" добра за све, већ имамо резултате

Премијерка Ана Брнабић и председник Владе Северне Македоније Димитар Ковачевски обишли су мобилно продајно место "Опен Балкан" за електронску наплату путарине на наплатној станици Прешево. Брнабићева је поручила да Владе Србије иницијативом "Отворени Балкан" >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << жели да олакша проток робе, људи, капитала и услуга, како би свима у земљи олакшала свакодневни живот и трговину, али и повећала стандард грађана. Навела је да тренутно таг за јединствену наплату путарине са Северном Македонијом може да се користи само за путнички саобраћај, а да ће од петка бити омогућен и за камионе и привреду. Ковачевски истиче да је електронска наплата путарине између Северне Македоније и Србије најбоља потврда да иницијатива "Отворени Балкан" даје резултате.
Премијерка Ана Брнабић указала је да у оквиру иницијативе "Отворени Балкан" већ имамо важне резултате.
"Када је премијер Димитар Ковачевски био у Србији видели смо огромно повећање међусобне робне размене", рекла је Брнабићева након обилска продајног места "Опен Балкан".
Истакла је да тренутно таг за јединствену наплату путарине може да се користи само за путнички саобраћај, а да ће од петка бити омогућен и за камионе и привреду.
"У 2022. години 1,48 милијарде евра робне размене. Србија је извезла нешто мање од милијарде, а Северна Македонија нешто више од 500 милиона. Много је веће повећање било на страни Северне Македоније, више од 56, а на нашој страни 16 одсто. Иницијатива 'Отворени Балкан' је за све странке добра ствар", навела је премијерка.
Ковачевски: Електронска наплата путарине потврда да "Отворени Балкан" даје резултат Председник Владе Северне Македоније Димитар Ковачевски рекао је да је електронска наплата путарине између Северне Македоније и Србије најбоља потврда да иницијатива "Отворени Балкан" даје резултате.
"Ако погледамо истраживање, иницијатива 'Отворени Балкан' има огромну подршку и дала је резултате за само три месеца. Српски и македонски инжењери су направили решење за јединствену електронску наплату путарине", рекао је Ковачевски.
Истакао да картица купљена у Северној Македонији перфектно функционише у Србији. Како је рекао, до следећег петка ће и теретни саобраћај моћи да користи електронску наплату путарине.
"Трговинска размена између две земље је повећана за више од 20 одсто, а број туриста који долазе из Србије је ове године у поређењу са прошлим годинама прилично већи", истакао је Ковачевски.
Указао је да следи успостављање софтверског система за несметано кретање радника између Северне Македоније и Србије.
Ковачевски је додао да ће се у будућности радити на повећању трговинске размене са Србијом. "Министри раде на решењу које ће нам омогућити да имамо само једну контролу у саобраћају између Србије и Северне Македоније. Иницијатива 'Отворени Балкан' ће повезати наше компаније и срушити баријере", закључио је Ковачевски.
Бочварски: Иницијатива Србије и Северне Македоније постаје реалност и пример за Европу Министар саобраћаја Северне Македоније Благој Бочварски изразио је задовољство што се изворна иницијатива Србије и Северне Македоније претвара у реалност и што може бити пример не само за регион, већ и за све остале европске државе.
"Драго ми је што једна изворна инцијатива наше две државе прераста у реалност, а то је политика повезивања", рекао је Бочварски.
Указао је да у Северној Македонији више од 30 процената наплате путарине већ иде преко електронског система и безготовинксог плаћања.
"Ова наша изворна политика повезивања пример је не само за регион, већ и за све остале европске државе. Наставићемо да радимо заједно са министром за саобраћај Србије на добробити наших грађана и транспортних компанија", рекао је Бочварски.
Изразио је задовљство што од онога што се ради у оквиру инцијативе "Отворени Балкан", већ данас грађани могу да уживају плодове.
Промоцији интегрисане наплате путарине "Опен Балкан" присуствовао је и министар саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић, који ће заједно са Бовчварским обићи и наплатну станицу Романовци у Северној Македонији.
Заједнички таг за наплату путарине у Србији и Северној Македонији профункционисао је почетком јула. Процењује се да у току летње сезоне дневно кроз Северну Македонију прође приближно 7.000 возила са српским таблицама.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.