Izvor: RTS, 15.Jul.2023, 19:14

Европа се топи под "Кербером", следеће недеље биће још горе

Европу је захватио топлотни талас са температурама преко 40 степени, а очекује се да ће потрајати и наредне недеље – прогнозира се да ће на Сардинији и Сицилији бити и преко 45 степени. У Шпанији букте пожари, а на острву Ла Палма евакуисано је 2.000 људи. Међу земљама >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << које су највише погођене врућинама су и Немачка и Пољска, а најпопуларнија атинска туристичка дестинација Акропољ био је затворен за посетиоце у најврелијем делу дана.
Италијански метеоролози назвали су тренутни топлотни талас у Европи – "Кербер", по троглавом чудовишту из Дантеовог пакла. А температуре које се бележе су готово паклене и то ће тек бити – премашиваће 45. подељак на термометрима на Сицилији и Сардинији.
Прошли месец је, иначе, био најтоплији јун у историји, а највиша температура икада забележена у Европи била је 48,8 степени на Сицилији у августу 2021.
Екстремно време које је последица загревања климе "нажалост постаје нова нормалност", упозорила је Светска метеоролошка организација.
Пожари у Шпанији Као и готово сваког лета, Шпанија се бори са пожарима, а најтежа је ситуација на острву Ла Палма (Канарска острва), где је изгорело најмање 11 кућа, а евакуисано је око 2.000 људи. Ватром је захваћено 4.500 хектара земље.
Локалним ватрогасцима послата је помоћ са Тенерифа и са осталих пет острва Канарског архипелага, којима предстоји велика борба, јер се пожар веома брзо шири шумовитим, брдовитим тереном.
Екстремне врућине у Италији, аларм у 16 градова Црвени метео-аларм на снази је у 16 градова широм Италије због екстремних врућина, а њиме се указује на ризике чак и по здраве људе. Међу тим градовима су и Рим, Фиренца и Болоња.

Италијанска влада је упозорила да треба избегавати директну сунчеву светлост између 11.00 и 18.00 и препоручила је да се посебно води рачуна о старијим или угроженим особама.
Грчка мења радно време због врућина Званичници у Атини затворили су древни Акропољ на неколико сати како би заштитили посетиоце јер је грчка метеоролошка служба прогнозирала да ће температура у граду достићи 41 степен.

Радници Црвеног крста Грчке делили су туристима флаширану воду, а болничари су пружали прву помоћ туристима који су се онесвестили и дехидрирали.
И у другим грчким градовима промењено је радно време за јавни сектор и многа предузећа како би се избегла подневна врућина, док су климатизоване просторије отворене за јавност.
Топлотни таласи су забележени и у деловима САД, Кине, Северне Африке и Јапана.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.