Izvor: RTS, 13.Jul.2023, 21:33

Вучић: Сваке године ћемо платити најскупљи лек на свету за петоро до седморо деце

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће се из буџета Србије за лечење деце у иностранству издвојити још 30 милиона евра, као и да ће се скрининг на спиналну мишићну атрофију радити у свим породилиштима у Србији. Истиче и да ће Србија плаћати најскупљи >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << лек на свету, золгенсму за 5-7 деце на годишњем нивоу.
Председник Србије Александар Вучић рекао је да је Србија у првих пет земаља у Европи по нивоу подршке различитим лицима, укључујући и децу, за ретке болести.

Навео је да је уведено много иновативних лекова, али да ће на том пољу морати да се убрза рад. Указао је и да је за 10 година на лечење и дијагностику у иностранство упућено 4.887 деце.
"Ми ћемо ове године, од данашњег дана, мимо већ планираног буџета за ретке болести и лечење у иностранству, издвојити 30 нових милиона евра, то је огроман новац", рекао је Вучић.
Најавио је и да ће се скрининг на спиналну мишићну атрофију радити у  целој земљи, на сваком детету.
Вучић је указао и на случај дечака Лава Теодоровића, чији родитељи се боре како би сакупили новац за најскупљи лек на свету, Золгенсму, који кошта око 1.700.000 евра.
"Надамо се да ћемо у наредна два или три месеца донети правилник, којим ћемо тај лек увек моћи да платимо за петоро до седморо, максимално осморо деце на годишњем нивоу", рекао је Вучић.
Подстицајне мере за пето и шесто дете Председник Вучић је, коментаришући пораст броја живорођене деце у Србији у 2022. години рекао да ће бити донете и системске мере којима ће се помоћи родитељима за пето и шесто дете.
Истакао је да је огроман новац досад одвојен за мере којима се подстиче рађање деце, односно помаже родитељима.
Навео је и да је стопа фертилитета порасла са 1,52 на 1,63 што је лоше, али боље него што је било.
"Лепо је имати куче и маче, али најлепше је имати децу, ако можете", навео је Вучић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.