Izvor: RTS, 13.Jul.2023, 17:05

Више категорисаних лежајева у Пиротском крају

Град Пирот већ трећу годину заредом субвенционише власнике регистрованих сеоских газдинстава, који желе да се баве туризмом или да повећају број категорисаних лежајева у својим објектима. А Старој планини, због велике тражње, процењују стручњаци, недостаје неколико >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << стотина лежајева.
Стару планину походе туристи који желе активни одмор у нетакнутој природи. Последњих година постала је идеално место за бег од градског начина живота.

"Планина завређује сваку похвалу, мир, тишина, одмор, апартман предиван, домаћини, као код куће се осећате", наводи Марија Ранић, из Крагујевца.
"Ја обожавам море, али ме планина чини јако срећном, обожавам природу и велики сам авантуриста. Крај је предиван. Има толико прелепих ствари да се види", истиче Петра Ранић, из Крагујевца.
Смештај у дане викенда, током сезоне, на Старој планини, резервисан је месецима унапред. Зато у локалној самоуправи помажу домаћинствима која желе да створе услове за боравак туриста.
"Један од услова за добијање средстава јесте да се прошире капацитети смештаја. Ми смо категорисали још три лежаја. У почетку нисмо ни желели да смештај издајемо, него смо то спремали за нас. Међутим, људи су касније пожелили да упознају Стару планину", наглашава Зорица Ђорић, власница апартмана.
А то је данас прави изазов за мештане и туристичке посленике, јер се процењује да годишње на Старој планини борави више од 150 хиљада туриста.
"Већ имамо од тих субвенција из 2021. и 2022. године, негде око 100 лежајева, 20 нових угоститеља. Ове године ће тај број бити опет исти. Идемо са тенденцијом раста", каже Драган Јовановић, из ТО Пирот.
Стара планина и даље успешно одолева урбанизацији, а стручњаци сматрају да статус националног парка треба да одреди модел даљег развоја туризма.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.