Izvor: RTS, 13.Jul.2023, 15:11

Врели летњи дан – најтоплији Ћуприја, Крагујевац, Неготин, Ниш и Зајечар

Ћуприја је најтоплији град у Србији где је жива на термометру у 15 часова показала 38 степени Целзијуса. Следе Крагујевац, Неготин, Ниш и Зајечар са 37 степени. У Београду, Смедеревској Паланци, Крушевцу и Лесковцу измерено је 36 степени, показују подаци на сајту РХМЗ-а. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Према подацима РХМЗ-а, најнижа температура је на Копаонику где је измерено 25 степени Целзијуса.

РХМЗ је упозорио да су после данашњих високих температура на подручју Војводине и Београда могуће временске непогоде.

Како се наводи, после подне се у Војводини очекују временске непогоде – јаки пљускови, грмљавина, локално олујни ветар и гр̏ад.
Пред тога, на подручју Београда и шире околине по подне и увече могућа је појава краткотрајно интензивних пљускова са градом и олујним ветром.
Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" издао је препоруке како преживети вреле летње дане.
На тропским температурама важно је пазити где купујемо и како чувамо храну. Млевено месо, јаја, млечни производи намирнице су које се лако кваре. Тамара Бошковић, начелница Одељења за ветеринарско јавно здравље, апелује да се намирнице купују у регистрованим објектима а не из објеката без температурног режима.
Цистерне са водом за пиће на најпрометнијим местима у Београду Цистерне са водом за пиће постављене су на неким од најпрометнијих места у Београду.
Цистерне су постављене на Тргу Николе Пашића, на Тргу Републике код ТЦ "Стакленац", на Зеленом венцу, на Београдском сајму – смер ка Чукарици, код ГО Нови Београд, код кружног тока уз зграду ове општине, као и у Улици цара Душана у Земуну, код окретнице линија јавног градског превоза.
Такође, омогућен је и неометан рад свих јавних чесама и фонтана на територији Београда, које су у надлежности Јавног комуналног предузећа "Београдски водовод и канализација" и ЈКП "Зеленило".
Градске фонтане, јавне чесме, као и платои на којима су оне постављене свакодневно се одржавају и квалитет воде са јавних чесама које се снабдевају водом из градског водовода упоредо контролишу "Београдски водовод и канализација" и Градски завод за јавно здравље.
"Још једном апелујемо на све наше суграђане да рационално користе воду за пиће, како би се очувао систем водоснабдевања у граду", наведено је у саопштењу.
Ћуприја најтоплија, Јагодинци спас потражили у аква-парку У данас најтоплијој Ћуприји тек по неко на улици. Чак су празне и иначе веома посећене баште кафића.
Ћуприја је по правилу најтоплија, јер се због конфигурације терена и околних планина у данима без ветра формира зона веома топлог ваздуха у атмосфери, а тло највише подсећа на ужарену тепсију, објашњавају метеоролози.
Јагодинци су на 38 у плусу спас потражили у аква-парку, где је знатно пријатније.
Деца се расхлађују у малим базенима са прскалицама, они мало већи чекају у редовима за тобогане, а одрасли махом пазе да се неко од малишана не изгуби у маси.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.