Izvor: RTS, 12.Jul.2023, 17:56

Подигнута оптужница за ратне злочине против Слађана Трајковића

Специјално тужилаштво у Приштини подигло је оптужницу пред Посебним одељењем Основног суда против Слађана Трајковића, због сумње да је наводно починио ратне злочине током сукоба на КиМ на подручју Вучитрна.
"Специјално тужилаштво саопштава >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << да је оптужница против Слађана Трајковића подигнута због сумње да је током рата на Косову, у периоду 1998–1999. у региону Вучитрна, појединачно и у саучесништву с другим лицима, тешко кршећи правила међународног права као учесник српских полицијских и војних снага допринео убиствима, рацијама, премлаћивању, малтретирању, хапшењу, мучењу, окрутном и нехуманом поступању према албанским цивилима", наводи се у саопштењу.
Трајковића даље терете за наводно "држање у условима ропства, депортације и протеривања хиљада албанских цивила као и пљачке, паљења и уништавања кућа цивилног становништва албанске националности које није директно учествовало у сукобу, у ком случају је озбиљно нарушило правила међународног права током рата".
"Овим радњама окривљени С. Т. у саизвршилаштву са другим непознатим припадницима поменуте јединице српске полиције и другим наоружаним и униформисаним лицима починио је кривично дело 'ратни злочин против цивилног становништва', предвиђено и кажњиво по члану 142 и 22 Кривичног закона бивше СФРЈ", подвлачи се у саопштењу. 
Слађан Трајковић је бивши полицајац косовске службе у региону Митровица север, који је поднео колективну оставку са осталим српским колегама крајем прошле године. Убрзо потом је ухапшен у Бошњачкој махали.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.