Izvor: RTS, 12.Jul.2023, 11:12

Као некад: Радна акција у Засавици

Данас се каже "волонтеризам", а некада су се звале - Омладинске радне акције. Значење исто, после 30 година за општу добробит, на истом послу млади поново заједно и то у Специјалном резервату Засавица, на првој Српској омладинској радној акцији у Еко кампу. Бригадири >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << су стигли из дијаспоре и бројних градова у нашој земљи.
Иду у средњу школу, из околине Темишвара су. Заједничко им је што су из мешовитих бракова, очеви су им српског порекла и воле да дођу у Србију. У Срему и на домаћој фарми до сада нису биле.

“Први пут радим ово и баш ми се свиђа, допадају ми се животиње пуно”, наводи Наташа Силин, из Румуније.
“Не знам да говорим здраво добро српски, али ми се свиђа да учим нешто ново”, истиче Матер Далија Ивона, из Румуније.
Нису се двоумили око доласка на акцију ни бригадири из Босне, Македоније, и бројних гимназија у Србији. Скоро 120 акцијаша на 300 хектара резерватског пашњака уз аутохтоне расе животиња и нова искуства.
“Ја нон стоп радим, косим траву, све послове око куће што могу помажем својима, навикао сам на рад и овде волим да радим”, каже Лазар Петровић, из Братунца.
“Апсолутно ново искуство никад ово нисам радила и сигурно ћу дуго памтити, баш ми је било занимљиво”, наглашава Милица Милић, из Мостара. На питање да ли јој тешко пада рад, одговара: “Не, заправо јако нам се свиђа”.
“Сви смо се одмах пријавили зато што нам је интересантно да дођемо да упознамо нешто ново, да упознамо нове другаре и да радимо неке ствари које не би могли никада”, додаје Нина Домазет, из Мостара.
Добродошлица на Засавици уз принову у породици магараца, а домаћин стари акцијаш са Партизанског пута на Фрушкој гори пре 42 године.
“Значи другарство, дружење, љубав према домовини и остављање иза себе нечега што су млади људи урадили за наредне године”, наглашава Слободан Симић, управник Специјалног резервата природе "Засавица".
Сремска Митровица је прва од 20 локалних самоуправа које ће ове године угостити око 5.000 учесника кампова широм Србије које министарство за дијаспору помаже.
Ђорђе Милићевић, министар без порфеља задужен за кординацију са дијаспором каже: „Циљ је да се друже, да се упознају, да осим онога што јесте тема капма упознају нашу културну баштину, не само Сремске Митровице и Засавице него читавог региона и да на тај начин још више приближимо њиховом срцу Србију и да их подстакнемо да размишљају да се једног дана врате у Србију.”
Уз седмодневни рад око фарме и резервата, радионице српског језика, из историје, географије, али и посета културно историјским споменицима у граду и Срему. Завичај кажу мера вредности, а акцијашка искуства залог за будућност.
“Е, овако ћу и ја једног дана моћи да причам мојим унуцима да сам била на радној акцији”, закључује Јефимија Цонић, из Лесковца.
И за крај - акцијашки поздрав: -З-Д-Р-А-В-О! -ЗДРАВО! -ЗДРАВО! -ЗДРАВО!

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.