Izvor: RTS, 12.Jul.2023, 09:49

Реаговање Бранислава Кланшчека на саопштење РТС-а о одласку Јована Мемедовића

Председник Управног одбора РТС-а Бранислав Кланшчек реаговао је на саопштење Јавног медијског сервиса о прекиду радног односа Јована Мемедовића. Реаговање Бранислава Кланшчека преносимо у целости.
Саопштење РТС-а о одласку Јована Мемедовића >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << у којем се наводи да је његов отказ уговора о раду последица Етичког кодекса који је усвојио Управни одбор, а којим се наводно наноси штета РТС-у, није ништа друго до непрофесионална манипулација којом се покушава окривити Управни одбор, због отказа који је Мемедовић добровољно дао јер се нашао у сукобу интереса.
Одредба Етичког кодекса о сукобу интереса због које је Јован Мемедовић решио да напусти РТС је члан 6, став 4 који гласи: "За време док је у радном односу у РТС-у, запослени не може обављати послове за други пословни субјект уколико је тај субјект у пословном односу са РТС-ом поводом пројекта у којем би тај запослени обављао послове које већ обавља код РТС-а као послодавца утврђене уговором о раду“.
Или обичним језиком – не може се примати и плата и хонорар од РТС-а за исти посао. Јован Мемедовић је изабрао да прима хонорар и дао отказ, а "Потера“ и "Сасвим природно“ остају у програмској шеми РТС-а са Јованом Мемедовићем. Дакле, све је исто, само њега нема на платном списку.
Етички кодекс није акт самовоље УО, како се алудира у саопштењу РТС-а, већ општи акт који је УО у обавези да донесе. Наиме, чланом 62 Статута РТС-а је прописано да се сукоб интереса ближе уређује Етичким кодексом, а чланом 63 да га доноси УО. Такође, пре доношења Етичког кодекса УО се обратио за мишљење тада надлежном Министарству за културу и информисање, које нам је потврдило да се питање сукоба интереса мора решити интерним актом.
При доношењу Етичког кодекса, у недостатку других законских прописа о сукобу интереса, коришћене су поједине одредбе Закона о запосленима у јавним службама у делу који се односи на сукоб интереса, а којима је ова материја веома прецизно и детаљно регулисана.
И на крају подсетио бих креатора овог немуштог саопштења да стручне службе РТС-а не могу тумачити Етички кодекс, већ то може чинити само УО који га је донео, нити могу утврђивати његову законитост, већ је то у искључивој надлежности судске власти.
Битно је на крају нагласити да се овде не ради о Јовану Мемедовићу лично, већ принципијелно о сукобу интереса и жељи Управног одбора да допринесе етичком и транспарентном пословању ЈМУ РТС.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.