Izvor: RTS, 12.Jul.2023, 05:59

Кад звезда упече најтеже је радницима на отвореном, али има и оних којима то прија

У Србији је све топлије. Наредних дана температура и до 40 степени. Избегавајте најтоплији део дана и пијте доста течности - апелују доктори. Ипак, они чији посао захтева рад на сунцу очекују од послодаваца да обезбеде одговарајуће услове за рад.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Кад звезда упече, радови се прекидају, иако је грађевинска сезона у јеку. Радници кажу да је напорно радити на врућини, машина додатно додаје температуру, али се праве паузе у току дана.

Није лакше ни на пијаци или за роштиљем.
Да би рад био подношљив, надлежни апелују на послодавце - поштујте препоруке. Према Закону о безбедности и здрављу на раду, ако има више од 36 степени, дужни су, уколико је то могуће, да прекину радове.
"То могу бити организационе, техничке мере - попут расподеле рада по сменама, увођење додатне радне снаге, било би пожељно да послодавци својим запосленима обезбеде велике количине воде и других безалкохолних напитака", каже Александра Брђић из Министарства за рад.
Врућине најтеже падају старијима, хроничним болесницима, деци и трудницама. Лекари апелују, да се остане код куће, у климатизованим просторијама, пије доста течности и једе лагана храна.
"Олакшајте свом срцу тако што ћете бити у расхлађеној просторији, било чиме клима, вентилатор немојте се плашити тога. Не би требало нагло да из једног јако расхлађеног стана изађете на 30 степени, сигурно вам ни то неће пријати. Волим да кажем да је у овој ситуацији идеална лимунада, чак заслађена медом", каже др Ивана Стефановић из Градског завода за хитну медицинску помоћ.
А има и оних којима врели дани пријају. То су купачи на базену.
Онима који се излажу сунцу, препоручује се опрез и када су под заштитом.
Дерматовенеролог проф. др Александар Адамовић истиче да, ако било какву УВ заштиту користите у средњем делу дана, изгорећете.
"Не постоји та заштита која то може урадити. Онај са 15 неће бити мање много заштићен од оног са 50. Али је добро да онај који ће дуже боравити на отвореном простору да нанесе пола сата пре изласка на отоворен простор УВ заштиту и ако остаје дуже на отвореном, треба сваких на сат - два понављати", препоручио је професор Адамовић.
За наредне дане метеоролози најављују температуре и до 40 степени. Уз прихватање савета, проверите и како су болесне или старије особе које познајете. Они се теже боре са врућинама.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.