Izvor: RTS, 11.Jul.2023, 17:32

Ђердапска клисура у очима туриста

Најдужу и највећу клисуру у Европи „пробио” је Дунав тако што је својом силином предвојио Јужне Карпате. То је истовремено природна граница између Србије и Румуније и представља важан део геопарка Ђердап. За туристе са свих страна, то је права атракција, као и >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << дунавска насеља на Истоку Србије Кладово, Неготин и Доњи Милановац.
Највећи број туриста у Доње Подунавље стиже баш кроз Ђердапску клисуру, туристичким бродовима, и Трајанова табла је обавезна тачка за обилазак. Крузери редовно пристају у Доњем Милановцу и буде их више од 350 годишње. Један швајцарски брод је чекао на царинске формалности, али смо успели да разговарамо са посадом.

„Наш брод има 180 путника, углавном су Американци и педесет чланова посаде. Радим на броду седам година као морнар, шта да Вам кажем, земља Вам је предивна”, кажу Глоријан Петреску из Румуније и Бисер Борисов из Бугарске.
Туристи са крузера проводе време у Доњем Милановцу, у складу са својим интересовањима.
„Поред манифестација, сваки посетилац може да види Лепенски Вир, Рајкову пећину, Прерасте и шупљу стену", наводи Светлана Лазаревска, ВД директорка ТО Мајданпек.
Геопарк Ђердап богат је фауном и флором, па је тако настала идеја да се изради јединствени инструмент, први такве врсте у нашој земљи. Његова суштина су различите врсте дрвета које расту у Ђердапској клисури.
Низводно од казана, кад се изађе из клисуре у Поречком заливу, за туристе потпуно јединствен комлекс кућа из деветнаестог века које су пресељене са околних брда. Блатњаре су добиле нови живот.
„Било је тешко, немате више мајстора тих старих заната, столара, дрводеља, мајстора за блато. Био је то мукотрпан посао. Што би наш син рекао, то је временска капсула, споља 19. век, а унутра 21, тако да је то јако необично”, истичу Слободан и Славица Поповић из Доњег Милановца.
Иза зидова блатњара, пуни комфор и дебела хладовина без клима-уређаја. Прозори офарбани у плаво, такви су били и пре 150 година јер су тада фарбани јединим расположивим седством, плавим каменом.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.