Izvor: RTS, 11.Jul.2023, 06:04

Тврђава Вилњус, НАТО самит у сенци рата у Украјини

Лидери земаља чланица НАТО-а окупљају се у Вилњусу на дводневном самиту Алијансе током ког ће се позабавити широким спектром питања. Главна тема самита је на који начин ће чланице одговорити на захтев Украјине о придруживању НАТО-у.
Према наводима >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Гардијана, Украјина је све песимистичнија у погледу предузимања значајног корака напред у придруживању НАТО-у. 

Очекује се да ће Кијеву на дводневном самиту у последњем тренутку бити понуђен пакет "безбедносних гаранција“, односно уверавање земаља као што су САД, Велика Британија, Француска и Немачка да ће се војна помоћ и обука наставити дугорочно.
Чини се да САД и Немачка нису спремне да подрже улазак Украјине у савез који чини 31 земља док траје сукоб са Русијом.
Дмитро Кулеба, украјински министар спољних послова, признао је у суботу да је "оно што недостаје“ одлука да се пут земље ка чланству у НАТО-у учини још бржим. Вилњус би, сугерисао је, био "јединствен тренутак“ да се то питање стави на дневни ред. 
Амерички председник Џо Бајден рекао је у недељу за Си-Ен-Ен да Украјина "још није спремна“ за чланство у НАТО-у.
"НАТО је процес за који је потребно неко време да се испуне све квалификације – од демократизације до читавог низа других питања“, рекао је Бајден и додао да НАТО треба да "изложи рационалан пут“ за чланство.
Кијев верује да је чланство у НАТО-у, које са собом носи одбрамбену перспективу западног нуклеарног кишобрана, једина реална дугорочна гаранција његове безбедности.
Гардијан, међутим, подсећа на Самит у Букурешту 2008. године, када је Украјини и Грузији речено да могу да постану чланице у неком неодређеном тренутку у будућности.
Сенка односа Турске и Шведске Дан пред одржавање Самита, како је на Твитеру објавио генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг, председник Турске Реџеп Тајип Ердоган пристао је да проследи шведску апликацију за улазак у НАТО Великој народној скупштини и обезбеди ратификацију.
"Ово је историјски тренутак који обезбеђује да све чланице НАТО-а буду јаче и сигурније", навео је Столтенберг.
Турски председник је, у понедељак изјавио да чланство Шведске у НАТО-у треба да буде повезано са чланством Турске у Европској унији.
"Прво, отворимо пут Турској у ЕУ, а затим рашчистимо пут за Шведску, као што смо утрли пут за Финску“, рекао је Ердоган.
Ердоган је нагласио да Турска чека на улазак у ЕУ више од 50 година, а "скоро све земље чланице НАТО-а су чланице Уније“.
Турска се дуго опирала настојањима Шведске да уђе у НАТО. Анкара је навела више разлога, укључујући оптужбе да су шведски званичници били саучесници у исламофобичним демонстрацијама, укључујући паљење Курана.
Сатница Самита у Вилњусу Самит почиње око 10 ујутру уводним разговором са генералним секретаром Алијансе Јенсом Столтенбергом, који се у 12 часова обраћа медијима.
У 14 часова, очекује се сусрет генералног секретара НАТО-а и председника Сједињених Америчких Држава Џозефа Бајдена, након чега ће Столтенберг и председник Литваније Гитанас Науседа лично поздравити сваког шефа државе и владе.
У 15 часова почиње састанак Северноатлантског савета на нивоу шефова држава, којем ће присуствовати и Шведска.
Уводну реч има генерални секретар Алијансе, а окупљене ће поздравити и литвански председник.
Током дана ће бити одржана церемонија потписивања Декларације о сарадњи у ваздушном простору Естоније, Летоније и Литваније.
У 18.30 очекује се конференција за медије генералног секретара Столтенберга, као и састанак Северноатлантског савета на нивоу министара спољних послова којeм ће председавати заменик генералног секретара НАТО-а.
Састанку ће присуствовати представници Шведске, Босне и Херцеговине, Грузије, Молдавије и заменик генералног секретара Европске уније за заједничку безбедносну и одбрамбену политику.
Биће одржан и састанак Северноатлантског савета на нивоу министара одбране, којем ће такође присуствовати представник Шведске.
У 20 часова ће почети вечера шефова држава и влада у председничкој палати у Вилњусу, а у 21 сат вечера шефова дипломатије и министара одбране.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.