Izvor: RTS, 10.Jul.2023, 14:46

Запаљена кућа српског повратника код Истока

Кућа повратника Светислава Јозића у Верићу код Истока запаљена је протекле ноћи, потврдио је РТС-у председник Привременог органа Општине Исток Коста Белошевић. Канцеларија за КиМ указује на то да је и међународна заједница дужна да коначно уложи озбиљније напоре >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << како би се обуздала брутална кампања спречавања расељених да се врате на своја огњишта.
Коста Белошевић је навео да је Светиславу Јозићу кућа запаљена пре него што се уселио, јер је кључеве новосаграђеног објекта добио у петак, а планирао је усељење након што добије основни намештај.
Белошевић је навео да се ради о породици која је намеравала да се врати у Верић, у којем одраније живе две српске повратничке породице.
О паљењу куће српске повратничке породице јавио је и Радио Гораждевац, преносећи наводе Весне Маликовић, службенице за заједнице и повратак у општини Исток, која је рекла да је ово притисак на повратнике који желе да се врате, да нису добродошли.
У општини Исток у 14 повратничких села живи око 500 Срба. Црколез је једино село које Срби нису напуштали након сукоба 1999. године.
Реаговала је Канцеларија за КиМ поручивши да се Срби на Косову и Метохији суочавају са "очигледно организованим настојањима екстремиста да се повратак расељених што је могуће више отежа или спречи, а таква пракса је најприсутнија у Метохији, где је српски народ био принуђен на најмасовније исељавање".
"И међународна заједница, као одговорна страна на Косову и Метохији, дужна је да коначно уложи озбиљније напоре како би се обуздала брутална кампања спречавања расељених да се врате на своја огњишта", наводи се у саопштењу.
"Ћутање и одсуство одлучне реакције значи мирење са последицама трагичног етничког чишћења и подршку шовинистичким политичким концептима којима не сме бити места у савременом времену и на тлу савремене Европе", закључује се у саопштењу Канцеларије за КиМ.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.