Izvor: RTS, 10.Jul.2023, 11:51

Руте после оставке: Нећу се кандидовати за пети мандат

Холандски премијер Марк Руте, који је у петак поднео оставку, изјавио је да се неће кандидовати за пети мандат и да ће напустити политику после избора у новембру.
Руте je у петак поднео оставку у свом четвртом мандату на месту премијера, након >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << што није успео да уведе меру о строжој имиграционој политици.

''Донео сам одлуку да више нећу бити доступан као лидер Народне странке за слободу и демократију. Када се након избора формира нова влада, напустићу политику. Последњих дана било је много спекулација о томе шта ме је мотивисало. Једини одговор је Холандија", рекао је Руте у обраћању парламенту, пред расправу о распуштању владе.
Ројтерс наводи да је Рутеов стаж на челу владе био најдужи у историји Холандије, пошто је преузео дужност у октобру 2010. године.
Руте (56) ће остати на челу прелазне владе док се не формира нова администрација након следећих избора, што је процес који у подељеном холандском политичком пејзажу обично траје месецима, оцењује британска агенција.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.