Izvor: RTS, 10.Jul.2023, 06:44

Експлозија у Николајеву; Бајден: Чланство у НАТО-у процес који захтева време

Рат у Украјини – 502. дан. У Николајеву ноћас одјекнула експлозија. Командант украјинских копнених снага тврди да напредују у близини Бахмута. Руске власти наводе да су украјинске ракете оборене изнад Крима, Ростовске и Брјанске области. Бајден: Украјина још није >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << спремна за чланство у НАТО-у. Неколико савезника САД забринутo због одлуке Вашингтона да Украјини испоручи касетне бомбе.
Командант украјинских копнених снага, генерал Олександр Сирски, тврди да војска те земље "напредује“ у близини Бахмута. Главни напори руских снага су у правцу Лимана, Бахмута, Авдејевке и Марjинке. Москва наводи да су њене трупе, током једне од епизода украјинске контраофанзиве, уништиле још једну колону украјинских тенкова и западних оклопних возила.

Локални званичници саопшили су да су руске снаге обориле украјинске ракете изнад Крима, Ростовске и Брјанске области.
Амерички председник Џо Бајден каже да Украјина још није спремна да постане чланица НАТО-а.
Говорећи за Си-Ен-Ен уочи самита Алијансе у Вилњусу, Бајден је рекао да НАТО треба да "изложи рационалан пут“ којим би Украјина могла да иде како би се придружила том војном савезу. Како је нагласио, чланство у НАТО-у је процес који захтева време јер земља кандидат треба да испуни све услове – од демократизације до читавог низа других питања.
Заменик председника Савета за безбедност Русије Дмитриј Медведев истакао је да би Русија могла да погоди украјинска нуклеарна постројења у источној Европи уколико се потврди информација о покушају напада на нуклеарну електрану на тлу Русије.
Према објавама на неколико канала на Телеграму, украјинске трупе покушале су да изведу ракетни напад на нуклеарну електрану у Смоленску.
Неколико савезника САД изразило је забринутост због одлуке Вашингтона да Украјини испоручи касетне бомбе. Као одговор, Велика Британија, Канада, Нови Зеланд и Шпанија су поручиле да се противе употреби тог оружја.
Заменица министра одбране Украјине Ана Маљар навела је на Телеграму да су прошла 273 дана откако је задат први ударац Русији на Кримском мосту, како би пореметили руску логистику.
То је први пут да је Украјина признала да је одговорна за напад на Кримски мост у октобру прошле године.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.