Izvor: RTS, 05.Jul.2023, 16:05

Фабика текстила из Лесковца обавестила раднике да престаје да ради

Први турски инвеститор у Србији и први страни у Лесковцу затвара фабрику. После 12 година Џинси одлази и без посла оставља готово 700 људи.Погон у Крупњу који су отворили после поплава је продат. Југу Србије неопходне су нове инвестиције.
До краја >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << недеље званично на колективном одмору. У кругу тек по неки радник обезбеђења. О поруци којом су обавештени да фабрика одлази у ликвидацију и да 700 запослених остаје без посла пред камером нерадо говоре.

„Није свеједно, није то мали број људи. Шта да радим. - Јел сад нема никог у производња, нема производње? - Нема никог, одмор", каже радник фабрике Џинси у Лесковцу.
Турска компанија Џинси у Лесковац је стигла 2010 године. Смело су направили први корак, донели наду у поновно оживљавање текстилне индустрије у некадашњем српском Манчестеру и широм отворили врата другим страним инвеститорима. Кренули су са 25 радника, пре короне имали су више од 1000 запослених и били су најбоља препорука другим турским инвеститорима да их следе.
“Сад планирамо да отварамо следећег месеца где је прање погон, то запошљавамо још више људи и завршавамо наш пројекат за Лесковац", рекао је марта 2022. године Дениз Јасим, директор Џинси Србије.
После 12 година фармерице за најпрестижније светске модне брендове неће се више шити у Лесковцу.У циркуларној поруци упућеној радницима, кажу, да се већ три године налазе у тешкој ситуацијии и да нису успели да превазиђу кризу и губитке. Очи радника, лесковачке јавности и политичке сцене упрте су у првог човека града.
„Сутра већ чланови локалне самоуправе и представници локалне самоуправе иду у Владу Србије да наставе састанак са италијанском фирмом која се бави аутомобилском индустријом и која би исто један део радника преузела, при том рећи ћу вам да је Ауто Стоп такође заинтересован пошто су одмах до њих, буквално се граниче па им је лако да наставе процес производње и да прихвате део радника. Мислим да је компанија Јура заинтересована да прихвати део радника", каже Горан Цветановић, градоначелник Лесковца.
У фабрици некадашње Синтетике плаћали су закуп граду према коме такође имају дуговања.
„Они су платили радницима мајску плату, обећали су само још једну плату, то је јун. Што се тиче Водовода та фабрика 350 000 дугује, остале две фабрике око 3,5 милиона што се тиче воде", наводи Горан Цветановић, градоначелник Лесковца.
Већ дуже време радници су указивали на проблеме. И овако минималне зараде су касниле, сада остају и без тога. Немир се увукао међу Лесковчане јер талас отпуштања који је пролетос кренуо од немачког Грунера у Власотинцу где је без посла остало 200 људи се наставља.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.