Izvor: RTS, 04.Jul.2023, 17:46

Османијева са Лајчаком: Имамо вољу за деескалацијом и новим изборима на северу Косова

Председница у Приштини Вјоса Османи пренела је Мирославу Лајчаку да су централне институције заједно са међународним партнерима посвећене превазилажењу актуелних изазова и да су показале вољу за деескалацијом, нудећи организовање нових избора на северу Косова, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << у складу са законским одредбама и оквирима.
Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак састао се данас у Приштини са председницом привремених приштинских институција Вјосом Османи.

"У контексту недавних дешавања на северу, Османијева је нагласила да се криминалне групе и појединци који су користили насиље над полицијом, новинарима, припадницима Кфора, Еулекса и грађанима морају суочити са правдом", наводи се у саопштењу кабинета Вјосе Османи након састанка са Лајчаком.
Османијева је истакла да у Приштини остају непоколебљиви у свом циљу за мир и стабилност.
Лајчак борави у Приштини како би разговарао о актуелним политичким и безбедносним изазовима, са посебним акцентом на северу Косова, напорима за деескалацију ситуације, као и о потреби примене Бриселског споразума и Охридског анекса.
Након сусрета са Вјосом Османи, Лајчак се састао са премијером Аљбином Куртијем.
Ристуча са Лајчаком и шефом делегације ЕУ И Командант Кфора, генерал Анђело Микеле Ристућа, данас се састао са Мирославом Лајчаком и шефом делегације ЕУ у Приштини Томашом Суњогом.

"Они су разговарали о најновијим информацијама о општој ситуацији и континуираним напорима Кфора у подршци дијалогу Београда и Приштине, уз посредство Европске уније", навели су из Кфора на Твитеру.
Мирослав Лајчак разговарао је и са командантом новим шефом Еулекса Ђованијем Пјетром Барбаном о ситуацији на Косову и Метохији.

"Важна и корисна размена мишљења са новим шефом Еулекса Ђованијем Пјетром Барбаном и командантом Кфора Анђелом Ристучом. Разговарали смо о тренутној напетој ситуацији на Косову, хитној потреби предузимања конкретних корака свих страна за деескалацију и могућностима за допринос наших организација", написао је Лајчак на Твитер налогу.
После Београда, премијери Холандије и Луксембурга посетили су Приштину и затражили од званичника да спроведу план Европске уније за деескалицију ситуације на северу КиМ и повратак дијалогу, нагласивши да је регионална стабилност веома важно питање.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.